Supa din ciocănele de pui, cu tăiței este foarte bună, dietetică, sănătoasă, consistentă și ușoară. Această supă este tot ce poate fi mai bun pentru un convalescent, ca să se refacă. În plus, se face relativ repede.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă.
Se curăță ciocănelele de pielea groasă de la bază și de tuleie, se spală bine în mai multe ape, după care se pun la fiert, la foc iute, într-o oală cu 4 litri de apă fierbinte. După ce apa începe să fiarbă, se reduce focul de la aragaz și se spumuiește când este cazul.
Se curăță toate legumele (morcovii, pătrunjeii, țelina, ceapa și usturoii), se spală, se porționează și se lasă în așteptare, până ce vor fi fierte ciocănelele.
Pătrunjelul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Când ciocănelele au fiert (se verifică înțepându-le cu o furculiță) se recuperează și se pun într-un vas acoperit cu capac, iar zeama se strecoară printr-o sită deasă, în altă oală.
Se pun legumele la fiert, la foc iute, în zeama rezultată de la fierberea ciocănelelor. Se spumuiește când este cazul.
Se fierb tăițeii în apă clocotită cu sare, se clătesc cu apă rece și se strecoară.
Când legumele sunt aproape fierte se adaugă ciocănelele și tăițeii. Se condimentează supa cu sare și piper, se mai lasă la fiert, la foc iute, încă un clocot-două, după care se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul și supa se servește după ce "se odihnește" 10-15 minute. În fiecare farfurie se va pune cel puțin un ciocănel de pui.
1
La început, fierbeți ciocănelele la foc iute, dar după ce se formează spumă deasupra, diminuați focul și spumuiți.
2
Supa se fierbe la foc mic spre mediu, ca să rămână limpede. În caz contrar, ea se va tulbura.
3
Nu țineți prea mult ciocănelele la fiert, ca să nu se desfacă.
4
Strecurați zeama încet, cu grijă, printr-o sită deasă, pentru ca ce este tulbure să poată fi aruncat.
5
Puneți ceapa întreagă la fiert, la fel și usturoiul.
6
Nu lăsați ciocănelele la fiert cu celelalte legume, ca să nu se desfacă. Atunci când strecurați zeama, recuperați ciocănelele și păstrați-le într-un vas acoperit.
7
După ce au fiert, aruncați atât ceapa, cât și usturoiul, ca să nu tulbure supa.
8
După ce au fiert, tăițeii trebuie clătiți bine, în apă rece și apoi scurși, tot pentru a păstra limpezimea supei și consistența ei. Supa poate deveni apoasă, dacă nu strecurați bine tăițeii de apa în care au fost clătiți.
9
Adăugați în supă ciocănelele fierte și tăițeii, pentru ultimele două clocote și apoi condimentați cu sare și piper.
10
Nu presărați verdeața, decât după ce ați oprit focul de la aragaz.
11
Supa se servește după ce "s-a odihnit" 10-15 minute.
12
Puneți în fiecare farfurie câte un ciocănel de pui.