Galbiorii sunt ciuperci comestibile, asta pentru cei care nu stiu. Sunt ciuperci rafinate, parfumate si, desigur, delicioase. Sunt apreciate si cautate de bucatarii din toata lumea, dar si de gurmanzii amatori.
Pentru ca iubesc ciupercile, pot sa spun ca sunt o norocoasa. Traiesc intr-o zona in care se gasesc din abundenta. Va trebuie rabdare, placerea de a colinda prin paduri, un partener bun de drumetie… La aceasta reteta de supa, am folosit galbiori congelati, pusi de mine in toamna.
De preferat, sa avem o supa/stok de pui sau de legume gata facuta. De obicei, eu o fac in momentul in care fac supa. Strecor supa de pui printr-o sita deasa. In supa clara de pui, adaug galbiorii dezghetati, morcovii, pastarnacul si tija de apio, toate taiate rondele. Usturoiul se curata, se taie in felii si se caleste in putin ulei de masline. Atentie sa nu-l prajim prea tare ca devine amarui! Punem si usturoiul cu tot cu ulei in oala, peste supa cu legume. Lasam sa fiarba pana legumele sunt bine fierte.
Intre timp, curatam de coaja cartofii si ii taiem cuburi. Cand legumele sunt aproape de foarte bine fierte, adaugam cartofii si lasam sa fiarba pana toate legumele se sfarama usor cu furculita. Luam supa de pe foc si, cu un blender vertical de mana, pasam bine totul, pana supa devine cremoasa. Adaugam cascavalul ras mare si blenduim din nou pana cascavalul se topeste. Punem supa pe foc, asezonam dupa gust si lasam sa dea in clocot. Se serveste dupa gust si dorinta, cu smantana si crutoane.
Sa va fie de folos reteta!
1
Nu punem legume sau branzeturi prea multe, pentru a nu acoperi gustul galbiorilor.
2
Este necesar sa folositi o supa/stok de pui sau de legume, pentru un gust mai bun.