Trebuie sa marturisesc ca sunt total atipic cand vine vorba de gatit. Mie nu-mi place sa gatesc ciorba de vacuta, ciorba de pui sau mai stiu eu ce reteta clasica. Nu ma atrag din punct de vedere al gatitului. Mie imi place sa ma joc in bucatarie, sa deschid usa frigiderului si usitele de la dulapuri, sa ma uit dupa ingrediente si pur si simplu sa-mi vina pe loc o idee legata de ce vreau sa gatesc. Si ma apuc apoi, incropind si gandind pe loc, din aproape in aproape.
Ciupercile porcini (ghebe) le-am avut in varianta uscata/deshidratata, asa ca le-am tinut 2-3 minute in apa fierbinte pana cand au revenit la normal. Ciupercile galbene - galbiorii (sau chanterelle in engleza, girolle in franceza) le-am avut aduse din Suedia si depozitate in congelator. Ambele tipuri sunt ciuperci clasice de padure, nu de sera.
Am folosit un litru de supa clara de pui (se poate folosi fara probleme supa de legume) pe care o am in congelator in pungute - o pastrez cand fierb pui sau fierb legume. Deobicei folosesc supa de pui pentru risotto, acum am folosit-o pentru aceasta crema de ciuperci.
Am pus la incalzit litrul de supa de pui, am turnat 30 ml de vin alb, am adaugat cele doua tipuri de ciuperci si am asteptat pana cand totul a inceput sa fiarba. In acest moment am introdus blenderul de mana si am amestecat pana am obtinut o crema consistenta. Am adaugat apoi cam 3 linguri de smantana lichida, sare, piper si am mai amestecat putin.
Intre timp am tocat marunt migdalele, le-am amestecat cu putin ulei de masline si putini fulgi de chilli si le-am sotat 2-3 minute intr-o tigaie, pana s-au rumenit/prajit.
La final de tot am pus cate doua polonice de supa-crema in farfurie, am adaugat migdalele rumenite pe fiecare portie - pe centru, si am stropit totul cu putina smantana lichida plus am facut si un cerculet/contur din ulei de masline extravirgin ca mine acum 16 ani.
Pofta buna!
1
cu cat mixati mai mult cu blenderul cu atat veti obtine o supa mai aerata, mai "usoara";
2
mai tineti alaturi supa de pui, daca doriti sa mai diluati forma finala, fiindca gustul este destul de intens, de "pamantiu";
3
serviti supa in farfurii complet albe, adanci, pentru un aspect special, eu am servit-o in farfurii de lut, romanesti, insa cred ca estetic supa "da" mai bine in farfurii complet albe, avand in vedere culoarea intens maronie.