Primul sufleu din viata mea :"> Mi-a facut cu ochiul reteta lui Jakob Hausmann, postata de Bucataras aici :
http://www.bucataras.ro/retete/sufleu-de-dovlecel-985.html . Multumesc, este delicioasa combinatia!
Curatam dovlecelul de coaja si-l radem pe razatoarea mare, dupa care il punem intr-o tigaie si-l inabusim la foc moderat, pina se evapora lichidul lasat.
Il scoatem din cratita si-l punem intr-o sita pentru a se scurge bine lichidul lasat.
Intre timp, preparam sosul bechamel :
Topim untul intr-un vas, presaram faina si amestecam cu un tel para pana se rumeneste usor, apoi adaugam laptele si amestecam continuu cu telul. Cand compozitia devine omogena, se ia de pe foc si se condimenteaza cu sare , putin busuioc si piper. Lasam sa se raceasca putin.
Preincalzim cuptorul si introducem in el un vas termorezistent uns cu 20 g unt.
Separam albusurile de galbenusuri.
Adaugam in sosul alb racit galbenusurile, parmezanul ras si cimbrul , amestecand pentru omogenizare. Punem in sos si dovleceii scursi bine de lichid si amestecam bine.
Batem albusul cu putina sare , pana devine o spuma compacta , pe care o adaugam in vasul cu compozitia de dovlecei. Cand punem albusul nu mai amestecam cu telul, ci doar cu o lingura de lemn, cu miscari verticale, de sus in jos ( ca si la prajitura inteligenta, nu cu miscari circulare )
Se scoate vasul termorezistent din cuptor, iar peste untul topit adaugam compozitia de sufleu, pe care o vom coace in cuptorul preincalzit, circa 15-20 minute, pina cind sufleul se umfla depasind buza vasului si se rumeneste frumos.
Pentru reusita preparatului, nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii.
1
Albusul se amesteca cu mare grija, fara a folosi miscari circulare, ci doar de sus in jos. Ne ajutam de o lingura/ paleta de lemn.
2
Nu deschidem usa aragazului decat la expirarea timpului de copt, pentru a nu se lasa sufleul .