Suberek

de alinutza1983 in Aperitive / Garnituri, 19 Dec 2010 | 15091 vizualizari

 

Reteta tatareasca...(de la tanti Tania- din 2 Mai )

 

INGREDIENTE

pentru aluat:

  • 700 gr faina alba ( eventual cernuta )
  • 250-300 ml apa calduta
  • 1lg sare
  • 400 ml ulei ( pentru prajit )

la alegere:

  • branza telemea rasa
  • cascaval ras ( amestecat cu ou , sare, piper)
  • sos de carne ( asa cum il preparam pentru musaca sau lasagna)
  • spanac
  • ciuperci, etc
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Suberek:

1.Aluatul pentru suberek este unul din cele mai simple aluaturi din cate exista; se pune intr-un vas faina cernuta, sarea apoi se adauga usor, usor apa calduta, pana cand obtinem consistenta dorita ( se simte la mana). Daca aluatul se lipeste de mana se mai adauga faina, pana in momentul in care nu va mai fi lipicios.

2.Acestui aluat i se va da forma de sul, din care se vor fragmenta aprox. 18 parti egale ( asa mi-au iesit mie la numaratoare; depinde si de marimea pe care vrem sa o dam suberekului).
3.Bucatile de aluat se vor modela sub forma de mingiuta, iar apoi, cu ajutorul sucitorului din lemn se vor intinde niste foi ( care vor avea aspectul unei foi de clatita; este important ca aceste foi sa nu fie foarte groase, dar nici sa aiba aspect de foita de tigara, caci in aceasta situatie se vor rupe). Se modeleaza foile pana se consuma tot aluatul; se pun una peste alta , dar avand grija sa fie bine presarate cu faina, pentru a nu se lipi intre ele.


4.Dupa finalizarea acestei etape se va trece la umplerea foilor. Pe jumatate din foaia intinsa se va pune umplutura aleasa, iar celalalta jumatate se pliaza peste( astfel se obtine aspectul unui semicerc).

Se preseaza cu degetele aluatul ( pentru a se lipi intre ele jumatatile foii umplute, apoi ,cu ajutorul unei rotite de taiat aluat, se va finisa aspectul ). \

5. Intre timp, se pune intr-un vas de fonta ( tuci) sau intr-o tigaie inalta uleiul la incins. Cand este suficeint de incins uleiul, se pun la prajit si 2- 3 buc de suberek ( care se intorc alternativ pe o parte si cealalta).
6. Cand sunt prajite bucatile de suberek se scot pe un servet de bucatarie si se scurg de surplusul de ulei ( 2 min).
7. Unul din secretele suberkului este ca , dupa ce s-a scurs de uleiul de la parajeala, sa se transfere intr-un vas metalic , ce se va acoperi cu capacul ( aburii din condens vor face ca aceasta gogoasa sa fie moale si sa se pastreze calda pentru mai mult timp.
Suberekul este ideal pentru o masa de seara ( alaturi de un pahar de lapte batut- neaparat rece); eu am ales sa il mananc cu salata tzatziki ( pregatita aseara) si putin sos barbeque...Delicios!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Suberek" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Merluciu cu legume in vas roman la cuptor