Spaghettele alla carbonara nu au origini foarte clare, unii spun ca ar fi inventata de carbunarii din Umbria, care ar fi predat reteta romanilor (din Roma) in secolul XIX, altii sustin ca ar fi inventate de un nobil napolitan care a publicat aceasta reteta in cartea sa de bucate. Oricare ar fi insa origininile, un singur lucru conteaza: SUNT EXTRAORDINAR DE BUNE!
Intai punem apa la fiert, pentru spaghetti. Apoi taiem bacon-ul in cubulete mici si il punem la prajit intr-o tigaie cu un strop de ulei de masline pana devine aramiu si crocant.
Spargem 3 oua intr-un castron mare, le batem putin si adaugam parmezanul ras si un praf de sare (eu am pus si 2 linguri de smantana, chiar daca reteta originala nu prevede folosire smantanii).
Punem sare in apa, iar cand fierbe adaugam pastele, pe care le scoatem cu mininum 1 minut inainte de timpul scris pe cutie, oricum puteti sa le gustati, va trebui sa fie ‘al dente’. Scurgem apa si punem pastele in tigaia cu bacon-ul prajit si amestecam bine pentru 30 secunde.
Acum stingem focul sub tigaia cu spaghetti si adaugam totul in caston peste oua, sau ouale in tigaie peste pasta, nu conteaza, depinde in care recipient doriti sa serviti. Odata adaugate pastele, amestecati foarte bine, astfel incat ouale sa se coaca in caldura pastelor.
Serviti imediat ducand direct tigaia sau castronul la masa. Puteti asezona cu inca putin parmezan si piper negru. Nu am mai pozat pasta in farfurie fiindca am vrut sa o servesc repede. Delicatetea sosului format impreuna cu bacon-ul crocant formeaza un duo extraordinar de delicios.
O mica precizare: Daca bacon-ul prajit lasa multa grasime, puteti face ca mine, eu am inclinat cratita si am luat cateva linguri.Am lasat putin cat sa aromatizeze spaghettele. Este un deliciu greu de descris…