Va prezint o reteta simpla dar delicioasa, un sos usor picant si aromatizat cu menta perfect pentru friptura de miel. Daca faceti friptura de miel la cuptor puteti sa filtrati sucul ramas in urma coacerii si sa il folositi ca baza pentru acest sos, eu am facut sosul cu bucatile de carne pe acre le-am inlaturat atunci cand am facut cotletele de miel. Daca veti face cotlete sau gratar de miel nu aveti baza de sos si trebuie sa procedati urmand reteta pas cu pas. Sosurile sunt putin mai complicat de facut dar sunt emblema si fundamentul oricarui adevarat fel de mancare, in restaurante chef-ul de cuisine sau cineva special delegat de el se ocupa de acestea, se presupune deci ca e nevoie de indemandare, rabdare si un simt al gustului bine definit.
Se pun la prajit in putin ulei de masline bucatile de carne, este important sa nu fie numai grasime si sa fie si carne cu os care da gust foarte bun.
Cand sunt colorate bine pe toate partile se adauga ceapa echalotte taiata fin , putina sare de mare ( f putina ) se lasa la colorat si se deglaseaza cu vin alb cam 250 ml. Dupa ce deglasaj se lasa sa se reduca vinul la jumatate sa se elibereze alcoolul prin fierbere si adauga fondul de vita/supa de vita concentrata , in jur de 750 ml-pana la 1 litru . Se adauga un catel de usturoi intreg, fulgii de ardei iute , buchetul garni ( care este o legaturica de patrunjel, cimbru si dafin ) , se pune concentratul de tomate : o lingura mare ( atentie sa nu fie acrisor ) .
Se lasa sa fiarba incet pret de mai bine de 40 de minute la foc foarte mic, sa se reduca incet cantitatea . Deoarece fondul de vita este sarat se pune doar putina sare de mare la inceput pe ceapa si nu se mai pune decat la sfarsit daca e cazul , pentru ca prin reductie se accentueaza procentul de sare din sos. Este importanta sa porniti cu o cantitate suficienta de lichid si sa lasati sa scada incet fara sa mai adaugati, asa veti obtine un gust intens si veti avea la final un gust onctuos. La sfarsit se aauga frunze de menta verzi si se mai lasa 2-3 minute. Se filreaza sosul printr-o sita foarte fina si se ingroasa cu unt , montare cu un se numeste procedeul. Se pun 2-3 bucati de unt cat o nuca si se amesteca energic cu un tel rotund fara sa se mai puna pe foc.
\La sfarsit se rectifica cu sare sau piper, puteti sa il faceti atat de iute cat doriti, aroma de menta reiese fin si este o minuntie de sos, o sa va indragostiti de el. Se poate pastra la frigider 2-3 zile , se poate congela si reutiliza la nevoie.
1
porinti cu o cantittate mare de lichid ca baza ca sa aveti o reductie de sos constanta fara sa mai adaugati apa
2
nu puteneti sare decat foarte putin, fondul de vita are sare si prin reductie creste concentratia
3
daca sosul dupa montajul cu unt este prea lichid, s-a ratat o etapa undeva , se poate rectifica amestecand o cantitate mica de unt la temperatura camerei cu egalul cantitatiilui in faina si acest amestec se pune in sos si se da un clocot ( la o lingurita de faina o lingurita de unt )
4
daca sosul este prea acid se poate rectifica cu putina miere sau zahar brun , dupa ce ati pus concentratul de rosii verificati aciditatea