Socata reteta bunicii Zilele trecute mi-a adus o colega doi pumni de flori de soc, asa ca am purces la prepararea unei delicioase socate. Va servesc cu drag!
Socata reteta bunicii
Florile de soc , proaspat culese, se scutura usor de impuritati, avand grija sa nu se scuture. Este bine daca le culegem dupa ploaie.
Am pus intr-o oala de 14 litri capacitate, 800 grame de zahar. Lamaile feliate le-am stors usor de zeama peste zaharul din oala si le-am asezat si pe ele, peste zahar, impreuna cu florile de soc si 9 litri de apa. Restul de zahar ( 200 grame ) l-am caramelizat, l-am stins cu o cana de apa , iar dupa ce s-a topit caramelul am turnat siropul in oala si am amestecat totul cu grija.
Am acoperit vasul si l-am tinut 4 zile ( in mod normal se lasa la soare, dar zilele astea mai mult a plouat, asa ca am tinut oala in bucatarie :D ), mestecand lichidul zilnic, cu o lingura din lemn. In a patra zi socata a inceput sa se aciduleze usor, acesta fiind momentul cand am strecurat totul in sticle curate si am dat socata la frigider.
1
Zaharul caramel da socatei atat aroma cat si culoare.
2
Eu nu folosesc drojdie, intrucat socata capata o aciditate prea mare si gust de otet