Este o reteta traditionala din regiunea franceza Bretania.
Mie imi plac Scoicile Saint Jacques la nebunie, este un produs fin si nobil - vezi alte retete aici.
Va trebuiesc Scoici Saint-Jacques proaspete cu tot cu cochilie.
La Saint Jacques se deschide scoica folosind un cutit cu lama plata si dura. Pentru a scoate scoica din cochilie, se deschide si se taie carnea cu grija, apoi se pune intr-un bol. Se indeparteaza apoi „sacul negru”. Partea portocalie numita „coral” este comestibila (eu o pastrez, este foarte buna), dar nu este pe gustul tuturor, asa ca se poate scoate, cu tot cu muschiul de care este legata.
Spalati cu atentie scoicile curatate, in apa rece si stergeti-le inainte de a le gati. Jumatatile de cochilii se pot refolosi; fiind rezistente la cuptor se pot face aperitive bogate umpland aceste cochilii.
Deschideti, spalati si curatati scoicile de Saint-Jacques.
Pastrati 2 cochilii bine spalate.
Intr-o oala puneti la fiert supa cu vinul alb, timp de 3 minute.
Luati de pe foc si inmuiati scoicile de Saint-Jacques in acest sos timp de 6 - 7 minute. Scurgeti si puneti deoparte scoicile de Saint-Jacques intr-o farfurie- pastrati sosul.
Tocati marunt usturoiul, ceapa alba si ceapa salota.
Intr-o tigaie puneti-le prajit in 30 g de unt.
Presarati faina deasupra, amestecati, adaugati smantana si 4 linguri din sosul pastrat.
Puneti sare, piper si gatiti la foc mic cateva minute.
Incalziti cuptorul la 240°C.
Asezati scoicile de Saint-Jacques in cochiliile goale si spalate. Acoperiti-le bine cu sos, presarati pesmet deasupra si puneti untul ramas taiat bucatele.
Dati la cuptorul incins timp de 5 minute.
Puneti in fiecare farfurie o cocchilie si serviti-le calde cu paine proaspata.
Pofta Buna!