O minunatie, midii aromate si bune, serviti-le impreuna cu sosul ramas de la gatit. Am muncit juma de zi numai sa le curat, nu-mi place sa gasesc niciun fir de nisip asa ca....dar rezultatul a meritat, cele mai bune pe care le-am mancat
Scoicile cumparate trebuie sa fie majoritatea inchise si se vor gati in cel mai scurt timp, cel tarziu a doua zi. Se pun in apa rece pentru vreo 5 minute dupa care cele care s-au desfacut trebuiesc ciocanite putin si daca nu se inchid le aruncam. Se curata de acei perisori printr-o miscare de du-te vino si apoi de nisip si pamant eventual cu un burete de sarma. Nu se tin foarte mult in apa pentru ca incep sa se deschida. Se trec apoi sub un jet de apa rece si se lasa deoparte. Scoicile se gatesc intr-o tigaie mare, voluminoasa si cu capac. Punem totul de la inceput sa se caleasca, usturoiul zdrobit pentru un minut dupa care urmeaza rosiile taiate in patru si ardeiul taiat potrivit. Calim bine dupa care adaugam scoicile, untul si punem capacul. Peste inca cateva minute urmeaza vinul si mai tarziu verdeata. Am tocat marunt o parte din verdeata si restul am lasat-o frunze intregi pe care le-am aruncat-o in oala. Lasam acoperit pana se desfac timp in care amestecam in ele din cand in cand. Daca au ramas scoici inchise le scoatem pe cele desfacute si restul se mai gatesc pana sunt gata. Daca nici acum nu se deschid trebuiesc aruncate. Timpul de fierbere nu trebuie sa depaseasca 10 minute din momentul in care am adaugat scoicile. Servim cu un pahar de vin rece. Dupa gatire se tin acoperite pana la servire ca sa ramana calde. Din pacate e de munca la spalarea si pregatirea scoicilor, daca n-o faceti cum trebuie mai bine renuntati decat sa aveti scoici cu garnitura de nisip mai ales daca aveti invitati la masa. Rezultatul merita pe deplin.
Reteta de chef Catalin Scarlatescu