venind azi din oras m-am intalnit cu o amica, si manca o bucata de schiacciata cu o pofta, de mi-a ramas imaginea ei pe creier toata ziua...si mie cand mi se pune pata, musai sa-mi fac damblaua...trebuia sa-mi fac si eu neaparat...zis si facut...dar fiindca am tot bagat ziua-n noapte, se facu tare tarziu pana sa fac si eu schiacciata, si ce mi-am zis? oare daca o fac in tigaie ce-o fi? ia sa incerc...asa ca asta-i cred prima schiacciata la tigaie...d-apoi de la mine te poti astepta la orice...da lasa ca tot buna e...nu e asa ca cea cumparata, asa n-o faci veci acasa...dar sa zicem ca 50 % iese ca aia...
deci: drojdia se dizolva in laptele caldut, se pune sarea, uleiul de masline si apoi se toarna peste faina, amestecandu-se si adaugand apa calduta.
Se framanta bine compozitia pana devine moale si elastica, se formeaza o pala, se cresteaza in forma de cruce si se lasa la dospit o ora la loc cald, chiar mai mult daca nu e corespunzatoare caldura( oricum trebuie sa-si dubleze volumul).
var. 1: se ia o foaie de copt la marimea tavii si se pun pe ea cateva linguri se ulei de masline, apoi se pune aluatul si cu ajutorul mainilor se intinde pana ajunge la dimensiunea necesara.
Prin apasare se formeaza adancituri in aluat, in care se va presara sare grunjoasa. Se mai lasa o jumatate de ora sa mai dospeasca tot la loc cald, apoi se da la cuptor la 190-200 grade pt 20 min.
var.2- a mea
Se intinde schiacciata pe masa de lucru bine unsa cu ulei si tot cu mainile se intinde la grosimea dorita,,,eu un pic am facut-o prea subtire, dar m-am gandit ca e mai bine, dat fiind faptul ca nu am copt-o in cuptor.
Am presarat sare peste ea( nu am avut grunjoasa...buna si mai fina....). Am lasat vreo 15 min sa odihneasca aluatul apoi am luat o tigaie antiaderenta si am uns-o cu foarte putin ulei.
Schiacciata am taiat-o bucati si am copt-o pe rand pe ambele parti, fiecare bucata am uns-o cu ulei bine inainte de a o intoarce pe cealalta parte.
Cam asta e...schiacciata cu ulei facuta in tigaie..