Sayadieh bi samak- Orezul pescarului

de Mihaela11_jo in Peste, 22 Noi 2010 | 6463 vizualizari

 

Sayadieh bi samak( samak=peste in l.araba) este o mancare foarte populara in tarile arabe si cu foarte multe variante .
Pestele, in functie de zona se prajeste, se fierbe sau se coace la cuptor.
Pestele se poate taia in bucati mai mici dupa ce s-a prajit si se adauga la orez cand fierbe.
O alta varianta se face asemanator cu “ maglubeh”( rasturnata);se pune in cratita intai ceapa caramelizata, apoi pestele prajit si se acopera cu orezul; se adauga apa fierbinte cu condimentele si se fierbe la foc mic cca 20-25 de minute.Se lasa sa se odihneasca cca 10 minute apoi se rastoarna pe un platou si raman straturi alternative de orez, peste si ceapa; se presara cu seminte de pin si migdale.
Se poate folosii si orezul brun cu boaba lunga( de exemplu orezul Uncle Ben sau orezul American brun ).
Orezul se poate da si la cuptor cu pestele.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg fileu de peste
  • 2 cepe mari taiate pestisori
  • 100 ml ulei vegetal( de porumb, floarea soarelui)
  • sucul de la 2 lamai
  • 3 linguri condiment mixt macinat pentru sayadieh: cuisoare,coriandru,cardamom,ghimbir,scortisoara,foi de dafin
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • 1/4 lingurita şofran
  • 5 linguri de faina( pentru peste)
  • 2 si 1/2 pahare orez basmati
  • 5 pahare de apa
  • 1/2 cana seminte de pin( “snobar”)
  • 1/2 cana seminte de migdale decojite
  • 1 cub de Maggi cu aroma de peste( optional; daca nu aveti se poate folosi si Maggi cu aroma de pui)
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sayadieh bi samak- Orezul pescarului:

Pestele se spala, se taie in bucati mai mari,se sareaza , se pipereaza dupa gust si se condimenteaza cu condiment pentru sayadieh.Se stropeste cu sucul de lamaie si se lasa sa stea cca 1 ora.
Se pune uleiul la incins intr-o tigaie anti aderenta si se prajesc usor semintele de pin , pana iau o culoare usor aurie.
Se scot pe o farfurie si se procedeaza la fel cu semintele de migdale.
Pestele se da prin faina si se prajeste bine pe ambele parti pana ia o culoare aurie.
Se scoate pe un platou.
In acelasi ulei se adauga ceapa taiata pestisori si se caleste la foc potrivit pana se caramelizeaza, avand mare grija sa nu se arda.
Orezul se opareste si se spala bine in mai multe ape.
Intr-o cratita antiaderenta se pune apa la fiert; se adauga 2 lingurite de condiment mixt pentru sayadieh, sare dupa gust, cubul de Maggi,şofranul si 2/3 din ceapa caramelizata; restul de 1/3 de ceapa se pastreaza pentru décor.
Cand apa clocoteste se adauga orezul basmati si cand acesta incepe sa fiarba, acoperim cratita si reducem focul la minimum; se lasa sa fiarba 20 de minute.
Nu se mai amesteca deloc orezul pe tot timpul fierberii( pentru a nu se zdrobii).
Se lasa sa stea orezul cca 10 minute apoi se scoate pe un platou.
Se pune pestele peste orez, apoi ceapa caramelizata; se presara cu semintele de pin si migdale prajite.
Se serveste cu salata mixta cu pasta de susan.
Exista conceptia in tarile arabe ca nu se pot servi mancarurile cu peste cu iaurt; eu servesc cu peste si “ bagdunesieh” ( salata de patrunjel cu iaurt) sau salata de castraveti cu iaurt.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sayadieh bi samak- Orezul pescarului" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

Mihaela11_jo 1

23.11.2010, 22:23

alexana2008 1

04.01.2011, 16:05

ador mancarea orientala. te invidiez Miha...o sa incerc sa fac si eu acest tip de orez. 5 de la mine

Mihaela11_jo 1

05.01.2011, 20:31

Multumesc alexana
Iti recomand sa vezi si reteta "Kabsa" cu pui
http://www.bucataras.ro/retete/kabsa-cu-pui-14817.html

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pastrav pe pat de legume la cuptor, cu vin