Desfaceţi varza în foi şi spălaţi-le cu puţină apă rece astfel îndepărtăm plusul de sare sau spuma din butoi.
Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, se pune la călit într-o tigaie. După ce se înmoaie puţin adăugăm 2-3 linguriţe de boia dulce. Într-un vas mai mare punem carnea tocată, ceapa călită, un ou, orezul sălat şi scurs de apă, sare, piper, cimbru şi mărar. Amestecăm toate ingredientele şi începem sa umplem frunzele de varză.
Tăiaţi nervurile mai groase, puneţi carne şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii.
Punem untură sau ulei într-o oală mare sau cel mai bine un vas de lut, aşezăm varză tocată pe fundul vasului, apoi începem aşezarea sărmăluţelor.
După primul strat punem şi bucăţile de costiţă în centrul vasului.
Deasupra ultimului strat de sarmale punem un strat generos de varză tocată.
Turnam apă şi bulion până când acoperă compoziţia cu câteva centimetri, presărăm cimbru şi mărar uscat. Se acopera vasul şi se pune la fiert, la foc potrivit pentru 120 minute sau pînă când se fierbe varza.
Din când în când completăm cu puţină apă sau vin alb demisec.