Cred că sunt puțini românii celor care nu le plac sarmalele. Străinii sunt încântați de ele. Și când mai pui că sunt fierte în frunze proaspete de viță și-ntr-o oală țapănă de lut, cu un vin roșu lângă ( eu îl prefer pe cel dulce ), și pită pufoasă de casă, succesul este asigurat. :)
Se toacă cărnurile, se înmoaie pâinea în lapte iar ouăle se bat ca și pentru omletă. Într-o tigaie se rumenec ardeiul, ceapa și roșiile, apoi se lasă puțin la răcit.
Într-un castron încăpător, se amestecă bine carnea, pâinea, ouăle, boiaua dulce, împreună cu ceapa, ardeii și roșiile răcite. Se adaugă sarea, piperul și mărarul, după gust.
Rulăm sarmalele în foile de viță opărite în prealabil în apă cu sare.
În oala de lut așezăm foi de viță, după care bondoacele sarmale, în straturi. Între ele aruncăm crenguțele de cimbru proaspăt cules din grădină, foile de dafin, bucăți de afumătură și piper boabe, iar la final, le învelim cu alte câteva foi de viță.
Se-neacă toate în amestecul din vin roșu, bulion și puțină apă, cât să le acopere de-un deget, apoi le fierbem la foc moale vreo 3 ore.
Se servesc cu smântână groasă șă pâine de casă.