Nu stiu ce-as putea sa zic despre sarmale....cred ca tuturor ne plac: cu carne sau de post cu ciuperci, sau cu orice alta umplutura tot bune sunt. Eu nu fac foarte des ca ma dispera cand trebuie sa le "sucesc", plus ca aici nu prea gasesc varza pentru ele, dar acum am primit de acasa si nu am mai avut nici o scuza :D
Mai intai pregatim varza: se pun la fiert intr-o cratita incapatoare 5-6 litri de apa impreuna cu otetul si o lingura de sare. Se scot cotoarele de la verze si se pun la oparit cand fierbe apa. Dupa 2-3 minute, cu ajutorul a doua furculite incepem sa scoatem pe rand frunzele de varza oparite si le punem la scurs intr-o strecuratoare. Nu le lasati sa fiarba prea mult pentru ca se vor rupe, doar cateva minute cat sa-si schimbe culoarea din verde deschis in galben. Cand s-au racit suficient, cu ajutorul unui cutit bine ascutit taiem partea superioara a venelor groase ca sa putem rula mai usor sarmalele. Frunzele foarte mici din aproprierea cotorului se taie cubulete si se aseaza in oala in care vom fierbe sarmalele iar peste ele se pun cozile de la legatura de marar.
Pregatirea umpluturii: se curata si se toaca ceapa si ardeiul, apoi se calesc putin in uleiul incins pana se inmoaie. Se ia de pe foc si se adauga: carnea tocata, orezul spalat bine si scurs de apa, frunzele de la marar tocate si 4-5 linguri de bulion. Se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si piper macinat dupa gust.
Se ia cate o lingura sau lingurita de umplutura in functie de marimea foilor si se pune pe capatul unei foi de varza, apoi se acopera cu partile laterale si se ruleaza cu grija de la un capat la altul. Se aseaza sarmalutele in oala, iar intre ele se pun foile de dafin. Mie mi-au iesit doua randuri se sarmalute si intre ele am asezat dafinul. Deasupra pe sarmale se toarna bulionul ramas si apa cat sa le acopere si se pun la fiert. Se fierb la foc mic aproximativ 45 de minute, dupa care se mai lasa acoperite o ora.
Se pot servi cu smantana sau iaurt, daca va place. Pofta buna!
1
puteti inlocui carnea de porc cu cea de pui sau vita sau curcan, de care va place
2
eu am folosit ulei, dar se zice ca untura e mai buna la sarmale