Sarmalute cu varza dulce si bulion

de Corinuta in Mancaruri cu carne, 5 Noi 2013 | 23828 vizualizari

 

Nu stiu ce-as putea sa zic despre sarmale....cred ca tuturor ne plac: cu carne sau de post cu ciuperci, sau cu orice alta umplutura tot bune sunt. Eu nu fac foarte des ca ma dispera cand trebuie sa le "sucesc", plus ca aici nu prea gasesc varza pentru ele, dar acum am primit de acasa si nu am mai avut nici o scuza :D

 

INGREDIENTE

  • 2 verze potrivit de mari
  • 500 g carne tocata de porc
  • 250 g orez
  • 2 cepe mici
  • 1 ardei gras rosu
  • 2-3 linguri de ulei sau untura
  • 1 legatura marar verde
  • 500 ml bulion sau suc de rosii
  • 8 foi de dafin
  • sare, piper macinat
  • 3 linguri otet
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute cu varza dulce si bulion:

Mai intai pregatim varza: se pun la fiert intr-o cratita incapatoare 5-6 litri de apa impreuna cu otetul si o lingura de sare. Se scot cotoarele de la verze si se pun la oparit cand fierbe apa. Dupa 2-3 minute, cu ajutorul a doua furculite incepem sa scoatem pe rand frunzele de varza oparite si le punem la scurs intr-o strecuratoare. Nu le lasati sa fiarba prea mult pentru ca se vor rupe, doar cateva minute cat sa-si schimbe culoarea din verde deschis in galben. Cand s-au racit suficient, cu ajutorul unui cutit bine ascutit taiem partea superioara a venelor groase ca sa putem rula mai usor sarmalele. Frunzele foarte mici din aproprierea cotorului se taie cubulete si se aseaza in oala in care vom fierbe sarmalele iar peste ele se pun cozile de la legatura de marar.

Pregatirea umpluturii: se curata si se toaca ceapa si ardeiul, apoi se calesc putin in uleiul incins pana se inmoaie. Se ia de pe foc si se adauga: carnea tocata, orezul spalat bine si scurs de apa, frunzele de la marar tocate si 4-5 linguri de bulion. Se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si piper macinat dupa gust. 

Se ia cate o lingura sau lingurita de umplutura in functie de marimea foilor si se pune pe capatul unei foi de varza, apoi se acopera cu partile laterale si se ruleaza cu grija de la un capat la altul. Se aseaza sarmalutele in oala, iar intre ele se pun foile de dafin. Mie mi-au iesit doua randuri se sarmalute si intre ele am asezat dafinul. Deasupra pe sarmale se toarna bulionul ramas si apa cat sa le acopere si se pun la fiert. Se fierb la foc mic aproximativ 45 de minute, dupa care se mai lasa acoperite o ora.

Se pot servi cu smantana sau iaurt, daca va place. Pofta buna!

TIPS-URI

1

puteti inlocui carnea de porc cu cea de pui sau vita sau curcan, de care va place

2

eu am folosit ulei, dar se zice ca untura e mai buna la sarmale

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute cu varza dulce si bulion" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (35)

Corinuta 1

06.11.2013, 11:43

Multumesc dragele mele!

Krystyan Trendy 1

14.11.2013, 15:38

chiar mi-e pofta

iulia10 1

01.03.2015, 16:58

foarte bune,am facut si eu astazi reteta

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Pulpă de miel cu mere, măsline și capere