Cuvântul românesc „sarma” este probabil un împrumut din limba turcă (sarmak), unde are sensul „a înfășura, a înveli”.
„ODA SARMALEI” DE PĂSTOREL TEODOREANU
«Cum s-ar defini sarmaua?
Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat
somnul lung metamorfozic în butoiul de murat...
Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii,
imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii.
O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână
și se-nfășoară în varză ca în valuri de cadână.
O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă
c-o bărdacă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.
Oponentă din principiu și un strașnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată
ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.
Locatara principală ține-n spațiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaică'nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie
că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!»
Curatam si taiem ceapa marunt.
Calim ceapa in uleiul de masline, adaugam orezul si-l calim pana devine translucid.
Adaugam 10 cl de apa fiarta si lasam pe foc pana cand apa se evapora.
Intr-un castron mai mare se pune carnea, se adauga orezul racit, patrunjelul tocat, pasta de rosii, sare si piper.
Se amesteca bine. Verificati daca mai trebuie sare sau piper.
Spalam bine cu apa rece foile de vita.
Incepem sa facem sarmalele.
Cans le-am terminat le acoperim cu apa si cu foile de vita ramase. Punem cimbrul si dafinul.
Le putem fierbe la oala minune (30 minute ) sau la foc mediu in jur de 1 ora.
Eu le pun la cuptor - 1h -1h10 minute la 200°C.Verificam apa si ajutam daca este nevoie.
Servim cu mamaliguta calda si smantana.
Pofta Buna!!!!!
o alta varianta - de post cu quinoa
1
puteti congela o parte din sarmalute