Frunzele de vita se oparesc in apa cu bors(in proportie de 1/1).Se scot cu ajutorul unei palete si se pun intr-o strecuratoare la scurs. Daca foile de varza ni se par a fi foarte sarate atunci le lasam la desarat in apa rece schimband apa de 2-3 ori.
Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste in putin ulei. Cand ceapa devine sticloasa se adauga orezul bine spalat si se mai lasa la calit circa 5-10 minute, amestecand continuu ca sa nu se prinda (eventual putem adauga putina apa). Intre timp tocam carnea si apoi o amestecam cu amestecul de mai sus. Adaugam sare, piper macinat, mararul verde taiat fin si o lingurita de boia. Amestecam bine si daca pasta rezultata ni se pare a fi cam groasa atunci adaugam putina apa. Framantam bine cu mana si apoi trecem la impachetarea sarmalelor. Cand am terminat de impachetat trecem la aranjarea acestora in vasul in care urmeaza sa le fierbem.
Taiem putina varza pe care o vom pune pe fundul vasului,apoi punem un rand de sarmale in foi de vita, unul de sarmale in foi de varza (in forma de cerc) si tot asa pana le terminam. Presaram dupa fiecare rand de sarmale boia, cateva foi de dafin, boabe de piper si cateva crengute de cimbru. Mixam rosiile in bulion si adaugam peste sarmalute.
Deasupra punem cateva foi de vita. Adaugam un pahar cu vin si completem cu apa astfel incat sarmalutele sa fie acoperite de lichid. Dam sa fiarba la foc mic circa 1 ora dupa care dam la cuptor. Cand sunt gata facute luam de pe foc . Servim cu mamaliguta, smantana si un ardei iute.
Sunt delicioase.