Daca tot am facut sarmale ieri, am zis sa impac pe toata lumea: socra-miu vrea cu varza, Costel cu vita-de-vie, mie-mi plac ambele :D
Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc in putin ulei pana devin aurii. Adaugam o cescuta cu apa , 3-4 linguri cu pasta de tomate si amestecam totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul.
Intr-un vas mai mare punem carnea, adaugam o parte din ceapa calita ( cealalta parte o vom imprastia printre sarmalute , cand le asezam in vasul de lut ), orezul spalat si scurs de apa, sare, piper, cimbru, patrunjel si 4 oua. Mai putem adauga putina pasta de tomate. Amestecam totul , iar din carnea astfel preparata formam sarmalutele.
Desfacem frunzele de vita-de-vie , le stoarcem bine de saramura si le tinem 2 minute in apa calduta, sa se mai duca sarea. Luam cu mana putina carne pe care o plasam in zona petiolului, unde frunza e mai groasa, astfel incat cand rulam sa terminam cu varful frunzei, care este partea cea mai fina. Impaturim frunza, avand grija sa strangem bine capetele, pentru a nu se desface sarmaua la fiert.
Sarmalutele se aseaza in cercuri, in oala unsa cu grasime si tapetata cu ceapa prajita si sos tomat. Printre sarmale punem si cateva bucati de costita afumata sau kaizer afumat, prajite in prealabil.
Adaugam apa in vas, astfel ca in timpul fierberii sarmalele sa fie cuprinse bine de lichid. Fierbem sarmalele la foc mic, in vasul neacoperit, cca. 40 minute.
Servim fierbinte, cu smantana sau iaurt gras.