In premiera pe bucataras.ro s-au pragatit LIVE sarmalute la dovleac ...
Doamneloooor si domniloooor. La ora 11:30 incepe marea provocare. Facem sarmalutze in dovleac. Live pe www.bucataras.ro.
Am facut live pizza cu sarmale sau tortilla spaniola, acum a venit rindul sarmalelor in dovleac.
"Sarmalele sunt o mâncare de origine turcească. Cuvântul provine din turcescul "sarma", fiind preluat sub acelaşi nume de sârbi şi români, de unguri sub denumirea "szárma", iar de greci sub numele "σαρμας". Etimologia acestui cuvânt este certă! Toate aceste forme definesc aceeaşi specialitate culinară, care, ciudat, este considerată pretutindeni o "mâncare naţională".
Mai recent, grecii au "adaptat" numele iniţial în forma "δολμαδες", dar faptul, ca atare, nu modifică originea turcească a mâncării. Se pare că nici nouă, românilor, nu ne convine originea turcească a sarmalelor...
Or fi sarmalele de origine turcească, dar sunt considerate "mâncare naţională" pentru că în fiecare ţară se prepară după reţete diferite!N-am mâncat sarmale turceşti, dar sunt convinsă că nu sunt făcute din carne de porc şi nici nu au pe fundul oalei bunătate de şorici sau ciolan afumat ca la noi", scrie Dinis pewiki.
Pastorel Teodoreanu a scris chiar ... ODA SARMALEI
Cum s-ar defini sarmaua? / Vis inaripat al verzei / ce-l avu cat a durat / somnul lung metamorfozic in butoiul de murat... /Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii, /imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii. /O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana /
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana. /O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga /c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga. /Oponenta din principiu si un strasnic adversar /pentru tot ce e dieta sau regim alimentar. /Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata /ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata. /Locatara principala tine-n spatiu tolerate, /perle de piper picante, boabe de orez umflate. /O prozaica'nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie /ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie. /Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua. /Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!! /
Pentru sarmalele de azi am folosit carne din piept de curcan....
1. Am amestecat toate ingredientele si le-am invelit in foile de varza.
2. Am taiat dovleacul gen oala cu capac, l-am curatat de seminte si de o parte din miez. Aveti grija sa nu-l gauriti!
Ah, vin acum cu galeria foto ...
3. Am asezat mararul uscat si cimbrul pe fundul dovleacului, apoi am presarat o mina de varza murata taiata si un rind de sarmale. Apoi inca un strat de varza, altul de sarmale, am turnat sucul de rosie si am pus afumatura taiata marunt. Inca un rind de sarmale si un strat de varza. (vezi foto)
4. Am adaugat paharul cu vin si zeama de varza si am pus capacul dovleacului!
5. L-am dat la cuptor ... Revin cu timpul de preparare :)
6. din cantitatile de mai sus am facut circa 35 de sarmalute
Concluzie:
- dovleacul cu sarmale se pune la cuptorul incins la 180 de grade si se lasa la foc mediu circa 3 ore!
Cum au iesit:
- excelente la gust. Carnea trebuia totusi sa fie mai grasa (noi am facut doar din piept de curcan sarmalele), deoarece dovleacul este ca un burete, absoarbe zeama. Insa cu smintina si ardei iute au fost foarte, foarte bune.
1
daca se foloseste carne de pui, curcan (mai slaba), cind se framinta se pun si 2 linguri de ulei. daca sarmalele se fac din carne de porc sau vita nu se mai pune ulei
2
ceapa, morcovul si orezul se pot cali inainte de a se amesteca impreuna cu carnea si condimentele
3
capacul dovleacului l-am taiat conic
4
vezi si reteta pregatita de bucataras Anca. Ea a folosit carne de porc+vita