Finalul nu-l am pt ca sunt inca in cuptor :D
Varza murata se scoate si se baga in apa rece la desarat.
Oala de lut de umple cu apa rece, nu mai tin minte pt ce mi-a zis mama sa fac asta. :D
Ceapa se spala bine si se toaca cubulete.
Incingem uleiul si punem la calit ceapa.
Intre timp, curatam ardeii si morcovii.
Morcovii, dati pe razatoare, si ardeii, taiati cubulete, se pun peste ceapa la calit.
Separat, punem taiam ciupercile cubulete si le punem, in apa rece, sa dea intr-un clocot.
Dupa ce ciupercile le-am dat intr-un clocot le punem peste legumele calite si mai lasam 2-3 minute.
Tigaia cu legumele calite o dam intr-o parte.
Orezul il spalam si il punem la oparit in 250 ml apa fierbinte, pana cand absoabe toata apa.
Dupa ce orezul s-a umflat il luam de pe foc si il amestecam cu pasta de tomate.
Amestecam orezul cu legumele calite si punem sare, piper si cimbru- dupa gust.
Mararul se toaca marunt si se amesteca cu restul compozitiei.
Din frunzele de varza facem sarmalutele impreuna cu compozitia.
Pe fundul oalei de lut taiati niste frunze de varza si apoi asezati sarmalele.
Printre randurile de sarmale puneti felii de dovlecel si marar.
Puneti apa peste sarmale, impreuna cu sosul de rosii, cat sa acopere pana la penultimul rand de sarmale.
Dati la cuptor, la foc rapid timp de 10 minute si apoi la foc mic, si lasati pana cand varza este usor de rupt cu furculita, eu le las cam 5-6 ore.
Se mananca cu ardei iuti si o mamaliga buna.
Pofta buna!