Sarmalele sunt una din mâncărurile mele preferate, dar îmi plac în egală măsură și ardeii umpluți, roșii/gulioare umplute sau sarmalele învelite în frunză de viță de vie. De data asta m-am gândit la ardei umpluți, cu ciuperci (ghebe măcinate, din propria cămară) și orez, de post. Dar mi-a rămas ceva compoziție așa că am făcut și sarmăluțe-n foi de viță, tot de post!
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 ardei umpluți, mari și 26 sărmăluțe în foi de viță!
Se scot ardeii și frunzele de viță de vie, din congelator, ca să se dezghețe. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs.
Între timp se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina și se spală bine. Ceapa și ciupercile se toacă mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina se dau prin răzătoarea mică sau mare, după preferință.
Observație: Eu am folosit 1 borcan de 800 ml cu ciuperci măcinate (ghebe), din cămară iar ceapa și legumele le-am mărunțit cu un chopper!
Se toarnă uleiul într-o tigaie, se încinge bine și se sotează ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina). Se adaugă apoi orezul, ciupercile și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa lăsată de ciuperci și de la sucul de roșii, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăii. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se asezonează cu condimente, după gust și preferință.
După ce mixtul de legume s-a răcit, începem să umplet ardeii și să împachetăm sarmalele! Nu le umplem la refuz, deoarece orezul se umflă, prin fierbere!
Ardeii îi punem într-un vas potrivit, în așa fel încât să nu se răstoarne. La nevoie punem deasupra, o farfurie ca să-i mențină mereu acoperiți.
Așezăm sarmalele într-un vas, iar deasupra punem un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine.
Turnăm apă până ce acoperă ardeii/sarmalele și lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu se împrăștie compoziția. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca ardeii/sarmalele să fie mereu acoperite. După cam o oră, oprim focul (gustăm dacă sunt fierte!) și lăsăm să se răcească cu capacul pus pe oală. S-ar putea să nu dureze nici măcar o oră, deoarece legumele fierb mult mai repede decât carnea.
Ardeii/sarmalele de post, cu ciuperci și orez, se pot servi cu mămăliguță și ardei iute dacă doriți.
Poftă bună!
1
Dacă vă place, puteți folosi boia de ardei iute.
2
Puteți folosi orice fel de ciuperci aveți la îndemână.
3
Puneți și o ceapă crudă la umplutură și ardeii/sarmalele vor avea un gust aparte.
4
În loc de suc de roșii puteți folosi 2-3 linguri de pastă de tomate sau roșii proaspete.
5
Nu strângeți prea tare sarmalele, când le modelați, ca să nu se crape la fiert.
6
Când scade apa, mai adăugați dacă este nevoie, pentru ca să fie mereu acoperite și să fiarbă bine.
7
Pentru sarmale puteți folosi și varză dulce/acră sau frunze de hrean, ștevie sau podbal!
8
Puteți folosi și ardei proaspeți, dar va trebui să-i curățăm de cotor și să-i opărim în apă cu puțină sare, înainte să-i umplem.
9
La fiert puteți să folosiți și o crenguță de cimbru sau mărar uscat (sau verde), dacă vă place.
10
Puteți servi ardeii/sarmalele și cu smântână dar nu vor mai fi de post!