Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post

de vasimur in Mancaruri de post, 20 Apr 2022 | 11304 vizualizari

 

Sarmalele sunt una din mâncărurile mele preferate, dar îmi plac în egală măsură și ardeii umpluți, roșii/gulioare umplute sau sarmalele învelite în frunză de viță de vie. De data asta m-am gândit la ardei umpluți, cu ciuperci (ghebe măcinate, din propria cămară) și orez, de post. Dar mi-a rămas ceva compoziție așa că am făcut și sarmăluțe-n foi de viță, tot de post!
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 ardei umpluți, mari și 26 sărmăluțe în foi de viță!
 
 

 

INGREDIENTE

  • 8 ardei și frunze de viță de vie, din congelator
  • 1/2 kg ciuperci champignon/pleurotus
  • 1 ceapă mai mare
  • 2 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 bucată mică de țelină
  • 200-250 ml suc de roșii (sau pastă de tomate)
  • 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele
  • 2 pahare cu orez
  • sare de bucătărie, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post:

Se scot ardeii și frunzele de viță de vie, din congelator, ca să se dezghețe. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs.

Între timp se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina și se spală bine. Ceapa și ciupercile se toacă mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina se dau prin răzătoarea mică sau mare, după preferință.

Observație: Eu am folosit 1 borcan de 800 ml cu ciuperci măcinate (ghebe), din cămară iar ceapa și legumele le-am mărunțit cu un chopper!

Se toarnă uleiul într-o tigaie, se încinge bine și se sotează ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina). Se adaugă apoi orezul, ciupercile și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa lăsată de ciuperci și de la sucul de roșii, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăii. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se asezonează cu condimente, după gust și preferință.

După ce mixtul de legume s-a răcit, începem să umplet ardeii și să împachetăm sarmalele! Nu le umplem la refuz, deoarece orezul se umflă, prin fierbere!

Ardeii îi punem într-un vas potrivit, în așa fel încât să nu se răstoarne. La nevoie punem deasupra, o farfurie ca să-i mențină mereu acoperiți.

Așezăm sarmalele într-un vas, iar deasupra punem un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine.

Turnăm apă până ce acoperă ardeii/sarmalele și lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu se împrăștie compoziția. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca ardeii/sarmalele să fie mereu acoperite. După cam o oră, oprim focul (gustăm dacă sunt fierte!) și lăm să se răcească cu capacul pus pe oală. S-ar putea să nu dureze nici măcar o oră, deoarece legumele fierb mult mai repede decât carnea.

Ardeii/sarmalele de post, cu ciuperci și orez, se pot servi cu mămăliguță și ardei iute dacă doriți.

Poftă bună!

 

 

TIPS-URI

1

Dacă vă place, puteți folosi boia de ardei iute.

2

Puteți folosi orice fel de ciuperci aveți la îndemână.

3

Puneți și o ceapă crudă la umplutură și ardeii/sarmalele vor avea un gust aparte.

4

În loc de suc de roșii puteți folosi 2-3 linguri de pastă de tomate sau roșii proaspete.

5

Nu strângeți prea tare sarmalele, când le modelați, ca să nu se crape la fiert.

6

Când scade apa, mai adăugați dacă este nevoie, pentru ca să fie mereu acoperite și să fiarbă bine.

7

Pentru sarmale puteți folosi și varză dulce/acră sau frunze de hrean, ștevie sau podbal!

8

Puteți folosi și ardei proaspeți, dar va trebui să-i curățăm de cotor și să-i opărim în apă cu puțină sare, înainte să-i umplem.

9

La fiert puteți să folosiți și o crenguță de cimbru sau mărar uscat (sau verde), dacă vă place.

10

Puteți servi ardeii/sarmalele și cu smântână dar nu vor mai fi de post!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Sarmalute de post