Punem o oala mare pe foc pe care o umplem cu 2 l cu apa si bors, si lasam oala pana da intr-un clocot.
Scoatem cotorul de la varza si bagam varza pentru 3-4 minute in oala cu bors, care e incontinuare pe foc, si desfacem frunzele usor.
Frunzele de varza oparita in bors le vom folosi pt sarmale.
Oala de lut de umple cu apa calduta si se lasa la inmuiat pana vom pune sarmelele in ea.
Ceapa se spala bine si se toaca cubulete.
Incingem uleiul cu 2-3 linguri cu apa, si punem la calit ceapa.
Intre timp, curatam ardeii si morcovii.
Morcovii, dati pe razatoare, si jumatate din ardei, taiati cubulete, se pun peste ceapa la calit.
Tigaia cu legumele calite o dam intr-o parte.
Orezul si soia le punem la oparit in circa 300 ml apa fierbinte, pana cand absoabe toata apa.
Dupa ce orezul cu soia s-a umflat, luam de pe foc si amestecam
cu legumele calite si pasta de gogosari .
Punem sare, piper si cimbru- dupa gust.
Mararul se toaca marunt si se amesteca cu restul compozitiei.
Din frunzele de varza facem sarmalutele impreuna cu compozitia.
Pe fundul oalei de lut taiati niste frunze de varza si apoi asezati sarmalele.
Printre randurile de sarmale puneti felii ardei gras, marar si cimbru.
Puneti apa peste sarmale, impreuna cu sosul de rosii, cat sa acopere sarmalele.
Deasupra puneti ardei gras, varza tocata, cotori de marar, cimbru, sare si piper.
Dati la cuptor, la foc rapid timp de 10 minute si apoi la foc mic, si lasati pana cand varza este usor de rupt cu furculita.
Sunt bune atat calde cat si reci.
Pofta buna!
1
mie nu mi-a ajuns varza, c-a fost micuta, si am umplut inca 2 ardei grasi :p