Bunica mea facea varza murata la soara vara si sarmalele facute cu varza asta erau diivine. Azi am facut o bunatate de sarmale-in stilul meu , cu principiile de baza luate de la bunica si mama mea.
Varza se pregateste cu 4-5 zile inainte de a face sarmalele-oparim capatana de varza in apa cu sare si desfacem cu grija frunzele. Le rupem in marimea dorita pentru a face rulourile de sarmale. Pregatim un borcan mare sau o galeata -asezam foile facute gramajoare-pe fund si deasupra punem 2-3 felii de cartof si crengute d emarar-deasupra se pune si putina paine veche-tare-turnam apa cu sarea (1 l-1 lingura sare). Punem ceva greu deasupra si lasma la soare afara cateva zile pana varza devine murata. Mie mi-au luat 4-5 zile-am pus api varza in frigider inaitne de a umple sarmalele.
Pentru umplutura: Am dat prin masina de tocat carnea de porc, putin carnat, ardei gras , usturoi si daca aveti slanina afumata (eu nu am avut-dar ii da un gust ff bun).
Calim 1 ceapa mare tocata marunt cu ulei , dafin si putin cimbru. Punem ardeiul dat prin masina cu morcovul si usturoiul-calim pana se inmoaie si aduagam restul condimentelor-apoi orezul-stingem aragazul si aduagam apoi carnea-amestecam bine, gusrtam sa vedme daca mai trebuie sare-fiecare face in functie de gusturile proprii-la final nu uitati mararul verde tocat.
Umplem sarmalele-si le asezam frumos in oala/cratita -punem pe fund putina varza tocata ,carnat-bacon-slanina-crengi de marar-cimbru si asezam frumos rulourile.
La final turnam apa si punem la fiert-mai intai la foc mare-apoi cand incepe sa fiarba la foc mai mic si acoperim-fierbem pana se inmoaie varza si la final punem putina pasta de trosii..
Servim cu smantana.