Cred ca nu-si au rost cuvintele. :))
Din cele doua verze murate, scoatem foi cat mai egale ca dimensiune, le taiem cotoarele astfel incat sa le putem rula cu usurinta si sarmalele sa aiba un aspect frumos.
Pregatim umplurura de carne, astfel: Peste carnea de porc tocata adaugam orezul spalat si scurs bine de apa. Potrivim de sare, piper, punem si ceapa tocata foarte marunt si presaram cimbru proaspat tocat. Amestecam totul foarte bine si ne apucam de format sarmalutele.
Luam o frunza de varza murata, punem in partea de jos a frunzei o gramajoara de carne, rulam bine si introducem marginile in interior astfel incat sarmaua sa nu se desfaca in urma fierberii. Procedam asa cu toata compozitia de carne.
Intr-un vas de lut, asezam un strat subtire de varza murata tocata, apoi asezam concentric, sarmalutele formate. Cand s-a terminat primul start de sarmalute adaugam din loc in loc foile de dafin, bulionul si crengutele de cimbru proaspat.
Alcatuim alt strat de sarmale si terminam cu un strat de varza murata tocata marunt. Acoperim totul cu apa, punem untura aflata la temperatura canerei si asezam vasul pe flacara, la fiert.
Cand a inceput sa fiarba introducem totul la cuptorul preincalzit la 220 grade, timp de 1-1.5 ore.
1
Se servesc cu smantana, ardei iute sau, daca va place, cu usturoi.
2
Din cantitatile mentionate am obtinut 35 sarmalute.