Foile de varza se spala iar daca sunt prea sarate si prea acre se tin cateva ore(circa 2-3 ore) in apa rece avand grija ca din cand in cand sa mai schimbam apa.Scurgem apoi apa si pregatim frunzele pentru impachetarea sarmalelor.Cele mai bune frunze sunt cele subtiri, fara nervuri prea mari.Taiem fiecare frunza pe jumatate iar apoi cu ajutorul palmei le aplatizam putin astfel incat rularea sa se faca mai usor.
Intr-o tigaie incingem uleiul si inabusim ceapa taiata marunt.La acest amestec de carne folosesc mai mult ulei deoarece carnea nu este grasa.Adaugam putina apa in tigaie si cand ceapa este bine inmuiata se adauga orezul spalat in prealabil si un strop de sare.Se lasa pe foc circa -34 min. amestecand din cand in cand .Luam apoi de pe foc si lasam sa se racoreasca.
Separat se da prin masina de tocat carnea de pasare si cea de vitel.Intr-un vas amestecam cele 2 feluri de carne,amestecul de orez cu ceapa si condimentam dupa gust cu sare, piper,cimbru uscat si boia.
Trecem la impachetatul sarmalelor:intindem frunza de varza pe masa, punem cate o lingura de amestec si apoi impachetam.Procedam asa cu fiecare frunza in parte pana cand se termina amestecul de carne.
Intr-un vas de lut (pe care l-am tinut in apa rece circa 30 min.) asezam pe fundul acestuia un strat de varza murata taiata fideluta apoi asezam un rand de sarmale.Punem 1-2 linguri de pasta de rosii peste sarmale, cateva foi de dafin,cateva boabe de piper si o crenguta de cimbru.Urmeaza al doilea strat de sarmalute peste care asezam iar pasta de rosii, putina boia dulce , foi de dafin si piper boabe.Ultimul rand va fi cu afumatura taiata felii mai groase.Turnam apa fierbinte atat cat sa depaseasca foarte putin nivelul sarmalutelor.Se da la cuptor si se tine pana cand atat varza cat si carnea sunt bine facute(sa se poata taia usor cu furculita) si frumos rumenite.In cazul in care lichidul din vas scade atunci trebuie sa avem grija sa mai completam cu apa.
Servim cu mamaliguta, smantana si un ardei iute.
Pofta buna!