Nu stiam cum sa le denumesc si le-am zis ''afumate'', sa va explic si de ce. Cand mi-am scos carnea de la congelator, am dat si de un muschi de porc afumat in afumatoarea proprie ( nu stiu cum am uitat de el, dar bine ca am uitat ) si de aici mi-a venit ideea sa combin carnea pentru sarmale, adica o parte afumata - muschiul de porc si restul carnea cruda. Eu nu-s mare fac sarmale, mananc mai mult varza si costita pe care o pun in cratita pe langa sarmale, Dar pot sa spun ca am facut niste sarmale ''mortales'', nu am rezistat si am mancat una pe nerasuflate, un deliciu....deci si astea, sarmalele afumate se incadreaza la ''Bunatati de Paste''.....
Mai intai mi-am pregatit ingredientele. De cu seara am scos carnea, muschiul sa se dezghete. A doua zi am tocat carnea si muschiul. Am taiat foile pentru sarmale si le-am lasat 10 min in apa calduta, apoi le-am scurs de apa. Restul de varza ramasa am tocat-o si scurs-o bine, inainte de a o toca, am tinut-o in apa calduta 10 min.
Umplutura : Am amestecat carnea tocata cu muschiul afumat tocat, separat am taiat ceapa marunt si am pus-o la calit cu putina sare, am adaugat si orezul si am calit cca 15 min, apoi am adaugat ceapa cu orez peste carne, am omogenizat , am adaugat sare si piper dupa gust. Apoi m-am apucat sa impaturesc sarmalele, mi-au iesit 62 de sarmale ( eu le fac mai mari asa).
Dupa ce am impaturit sarmalele, intr-un castron am pus varza tocata si stoarsa, am adaugat jumatate din sticla cu ardei si rosii, am adaugat si doua linguri de untura si am omogenizat amestecul.
Intr-o cratita inalta si larga am pus un strat de varza tocata, apoi un rand de sarmale, peste sarmale am pus carnatul bucatele mici, alt strat de sarmale, peste ele bucati de costita afumata, apoi ultimul strat de sarmale, in mijloc restul de costita si deasupra restul de varza tocata, peste care am pus si restul de amestec de rosii si ardei. Am adaugat cca 300 ml apa, am clatit sticla in care au fost rosiile cu ardei. Am dat oala la cuptor, la foc mic cca. 3 ore.