Originea vinetei provine din superba Indie. Vinetele au fost cultivate in Asia inca din cele mai vechi timpuri, dar recunoasterea lor in lumea civilizata s-a produs abia prin anii 1500.
Fiecare popor are obiceiul sau de a gati vinetele, de exemplu grecii gatesc musaca de vinete, italienii fac faimoasa parmigiana, iar in Franta vanata se regaseste in ratatouille. In buctaria orientala se foloseste doar pulpa de la vanata asezonata cu lamaie, usturoi si tahini. Un delicios preparat din vinete in bucataria turceasca este imam bayildi compus din aceasta leguma cu iaurt, rosii si sos de usturoi. In bucataria romaneasca vinetele sunt gatite sub forma celebrei salate de vinete asezonata cu ceapa si maioneza, dupa preferintele fiecaruia.
Cuptorul se preincalzeste la 200°C.
Vinetele se inteapa de cateva ori cu furculita inainte de a le introduce la cuptor.
Se pun vinetele pe o tava si se lasa sa se coaca cam 45-50 de minute.
Se intorc din cand in cand sa se rumeneasca pe toate fetele.
Apoi se scot de la cuptor, se curata de coaja si se lasa la scurs. Se mixeaza vintele cu ceapa uleiul de masline si sucul de lamaie.
Se pune sare si piper si se da la rece.
Se poate pune o lingura de maioneza in loc de o lingura de ulei.
Se serveste dupa dorinta, tartine, cu salata de rosii sau de ardei copti, ca o garnitura etc.
Pofta Buna !!!!