Se iau cele doua vinete coapte, curatate si spalate (eu le-am avut pastrate la congelator) si se aseaza pe un platou de lemn si se toaca marunt cu un tocator de lemn pentru a nu se oxida sau inegri. Ele se aseaza intrun vas de yena, se sareaza, se adauga putin ulei si se amesteca. Separat se toaca ceapa marunt si se face o maioneza (in cazul in care nu doriti sa o procurati din comert).
Pentru maioneza rapida se poate folosi un singur ou crud care se va mixa cu mixerul sau blenderul la viteza mare, peste care se adauga treptat, cate putin, 100 ml ulei, sare. Dupa ce compozitia este suficient de inchegata se adauga putina zeama de lamaie si o lingurita de mustar. Se continua mixajul si la final se potriveste de sare/mustar/lamaie dupa gust.
La final se amesteca ceapa cu maioneza si se adauga peste vinetele tocate. Se continua a se amesteca pana cand maioneza se intrepatrunde cu vinetele. Salata va capata o culoare frumoasa albicioasa.
Se poate servi ca aperitiv sau alaturi de un fel de mancare.
Pofta buna! :-)