Postul Mare al Paștelui este perioada din an când facem adeseori salate ușoare și sănătoase. De această dată am preparat o salată deosebită, care prin ingrediente și savori locale, dar și de pe alte meleaguri are un gust aparte.
Îmi place să experimentez gusturi noi, dar numai cu ingrediente controlate (adică știute de mine și care-mi sunt pe plac).
Mai întâi se pregătește avocado. Se spală, se șterge, se taie în două bucăți, pe lung, după care i se scoate sâmburele, se curăță de coajă, se taie cubulețe și apoi se mărunțește în chopper.
Țelina se curăță, se spală și se înjumătățește. O jumătate din țelină se dă pe răzătoarea mare și se pune în bolul în care va fi făcută salata.
Se adaugă 1/2 din cantitatea de avocado mărunțit și se stropește cu 1/2 din cantitatea de zeamă de lămâie.
Se spală roșiile și una din ele se taie felii și se adaugă în bol, peste avocado și țelină.
Se presară sare, piper și oregano.
Se continuă cu un alt strat de țelină răzuită, avocado mărunțit, cealaltă roșie, feliată, condimentele (sare, piper, oregano) și restul de zeamă de lămâie.
Se stropește salata cu ulei de măsline și de floarea soarelui, după care se adaugă oțetul balsamic. Se amestecă ușor compoziția și se servește imediat.
Poate fi servită ca atare sau cu o garnitură, la alegere.
1
Avocado se mărunțeșe în chopper până ajunge la dimensiunile cus-cusului.
2
Zeama de lămâie are rolul de a împiedica oxidarea rapidă.
3
Amestecați ușor ingredientele, ca să nu se terciuiască.
4
Dacă doriți să o serviți cu o garnitură, pregătiți-o dinainte, pentru că salata se oxidează, dacă este lăsată să aștepte mai mult timp, chiar dacă o stropiți cu zeamă de lămâie.