Intr-un bol adanc punem 2-3 linguri cu icre si presaram un varf de cutit cu sare de lamaie.
Cele doua felii de paine le curatam de coaja , le inmuiem in apa, dupa care le stoarcem si le abaugam peste icre.
Mixam amestecul de icre si paine pana omogenizam bine, dupa care incepem sa adaugam ulei, putin cate putin, mixand in continuare.
In timp vom observa ca amestecul se va intari din ce in ce mai mult , ingreunand mixarea, moment in care putem incepe adaugarea de apa rece, in strop. Apa are rol atat in usurarea mixarii - spumarea amestecului, cat si in albirea icrelor. In functie de preferinte/ gust, continuam mixarea prin alternarea uleiului si a apei . Nu exageram nici cu uleiul - caz in care vom obtine niste icre gretoase, nici cu apa - caz in care vom inmuia prea tare amestecul, care trebuie sa ramana ferm, sa nu curga.
Gustam , iar daca este nevoie, mai adaugam putina sare/ zeama de lamaie.
Tocam marunt o ceapa si o amestecam in icre.
Servim pe felii de paine, eventual cu o ceapa verde alaturi.
1
Pentru ca icrele sa se bata bine nu se folosesc cele proaspete, ci doar cele tinute cateva zile la sare.
2
Sarea de lamaie poate fi dizolvata in apa rece, dar eu o adaug in praf, inainte de adaugarea uleiului, pentru a fi sigura de reusita preparatului
3
Feliile de paine inmuiata in apa ajuta, de asemeni, la reusita sigura si obtinerea unui preparat ferm , care nu curge.
4
Chiar daca nu puteti aduna de la inceput membranele existente in amestecul de icre, ele se vor aduna toate pe paletele mixerului, iar problema e ca si rezolvata ( vezi foto).