Salata cu cartofi dulci

de Dulceatadetrandafiri in Salate, 12 Apr 2011 | 6985 vizualizari

 

Nu am mai pregatit pana acum cartofi dulci, dar m-a intrigat sa ii vad in piata. Cel putin la fel de mari ca un cartof obisnuit, dar mai robusti parca si mai scumpi. Mai mare mi-a fost insa surpriza odata ajunsa acasa, cand l-am taiat pe primul. O textura foarte dura (as zice asemanatoare cu a telinei) cu miezul portocaliu, de pare ca-i un hibrid intre cartof si morcov.

Cartoful dulce, Ipomoea batatas, dupa cum ne arata Wikipedia, este cultivat in regiunile tropicale si subtropicale, de aici trag concluzia, si pretul mai ridicat pe piata noastra. Fiind originar din America de Sud, se cultiva inca de acum 5000 de ani.

Cunoscut sub denumirea de kumara in Polinezia, satsuma imo in Japonia - de la vechea provincie Satsuma - cartoful dulce a aparut in Europa datorita lui Columb. In perioada 2005-2006, conform statisticilor, China era cel mai mare producator si acoperea 83% din productia mondiala.

Miezul sau fibros si dur (dar care se inmoaie nesperat de repede pus la fiert ca si cartoful alb) este bogat in carbohidrati, beta caroten, fibre, vitaminele C si B6.

In concluzie, desi aproape neintegrat inca in obiceiurile noastre culinare, poate ti-am starnit putin curiozitatea de a prepara cartoful dulce macar o data, cat sa iti pui o dorinta :).

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru 2 portii mari de salata:
  • 300 gr cartofi dulci (cam un cartof mare)
  • 5 felii groase de sunca de Praga (sau alt tip de sunca)
  • 200 gr varza alba taiata subtire
  • 2 felii mai groase de cas
  • Pentru sos:
  • un iaurt natural Campina (inseamna cam 6 linguri, daca folosesti iaurt la pahar mai mare)
  • 2 linguri rase de maioneza light
  • 1 lingura rasa de mustar Dijon
  • jumatate de lingurita de sare 
  • jumatate de lingurita de zahar
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata cu cartofi dulci:

Tai cartofii cuburi si ii pui la fiert. Branza o tai tot cuburi, sunca felii subtiri, la fel si varza.

Pentru sos amesteci bine toate ingredientele si imparti in cantitati egale in cele doua boluri din care vei servi.

Cartofii, desi par duri, se vor inmuia in 10-15 min, ii verifici oricum cu o furculita. Ii scurgi si ii lasi putin sa se raceasca. Cantitatea de sunca, varza si cartofii, o imparti in cele doua boluri si amesteci cu grija (ca sa nu se sfarame cartofii) , pentru a distrubui cat de cat uniform sosul. Pofta buna!

Sursa foto cartof dulce: Wikipedia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata cu cartofi dulci" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Salata de cartofi cu sprot afumat