Legumele se spala, se pun la scurs. Borcanele se spala si se pun la scurs si ele.
Varza alba si rosie se taie fideluta.
Castravetii, ceapa si gogonelele se taie rondele
Conopida se desface buchetele potrivite.
Usturoiul se taie pe jumatate.
Ardeii se taie fasii.
Morcovul se taie rondele.
Cand toate legumele sunt pregatite, le asezam in borcane, dupa preferinta, alternand legumele. In fiecare borcan se pune printre legume usturoi, boabe de piper si foi de dafin precum si radacina de hrean si marar. Dupe ce acestea au fost asezate in borcane pregatim solutia. Otetul si apa se pun la fiert, impreuna cu sarea si zaharul. O lingura de sare ( mai rasa) si doua linguri de zahar la litrul de lichid. Lasam pe foc pana clocoteste. In solutie adaugam un plic de conservant ( optional). Cand solutia este gata, lasam la racorit cateva minute dupa care punem in borcane cat mai fierbinte ( cat suporta borcanele, punand sub ele ceva de fier). Punem capacele la borcane si lasam in camara pana cad pot fi consumate.
Din cantitatile de mai sus au rezultat: 2 borcane a cate 800 g, 3 borcane a cate 1,700 g, un borcan de 5 kg.