Salam de biscuiti reteta este o prajitura care imi aduce aminte de copilarie, de orele de “lucru manual si gospodarie” din scoala generala…actualmente nelipsita in perioadele de post.
Salam de biscuiti reteta
Mai intai punem nucile la uscat in cuptor si stafidele la macerat in esenta de rom.
Taiem apoi rahatul in 2 sau 4 si il punem la foc mic impreuna cu cele 4 linguri de apa pana se topeste (am folosit o cratita de 3-4 litri ca sa aiba loc toate ingredientele). Adaugam cacaoa si amestecam pana obtinem o pasta moale. Se ia de pe foc si se incorporeaza margarina (daca vrem ca bucatile de rahat sa nu se topeasca in totalitate atunci il luam mai repede de pe foc). Se adauga apoi biscuitii sfaramati si se lasa putin la racorit. Adaugam la final zeama de lamaie, stafidele macerate in rom si nucile maruntite (eventual coaja de lamaie/portocala) si omogenizam bine.
Pe o planseta acoperita cu folie de plastic presaram biscuiti sfaramati cat mai fin peste care adaugam amestecul de mai sus si incepem sa modelam prajitura in forma si grosimea unui baton de salam (folia de plastic ne ajuta sa-l rulam mai usor). Se da la rece si se serveste taiata rondele.
Tips: 1.Ca sa nu iasa asa de dulce eu am folosit numai jumatate din cantitatea de rahat , restul de jumatate inlocuind-o cu un echivalent al gelatinei, AGAR (conform instructiunilor de pe pachet). Diferenta dintre cele doua este ca Agarul este vegetal pe cand gelatina asa cum stim cu totii provine de la porc.
2. Margarina se poate inlocui cu peanut butter si atunci putem sa mai reducem din cantitatea de nuci.
PS: pt. ca ultima data am facut compozitie mai multa, m-a inspirit tortul Sabinei in forma de arici si m-am pus pe modelat un Bebe Aricel… Pt. glazura am folosit zahar pudra amestecat cu 2 lingurite de cicoare, dizolvate in putina apa calda iar pt. tepi am folosit niste cereale care seamana la gust cu pufarinele. Ochisorii si boticul i-am facut din stafide iar urechile din cereale gen cornflakes.