Mereu mi-a placut pateul, fie el de porc sau de pui stiu ca il consumam cu placere. Pateul de casa este un adevarat deliciu, mi-a luat ceva vreme pana m-am hotarat sa-l fac, mi se parea ceva...complicat, delicat, si da...imi era frica de nereusita :D Pana la urma e normal, sa te sperie ceva ce n-ai mai facut, dar dupa ce se sparge gheata, parca totul devine mai usor...de facut, de mancat...stiti voi ;) Apoi a urmat practica, am exersat mai multe retete, cu diferite arome, cu sau fara unele ingrediente si am ajuns intr-un final (cel putin momentan) la o rulada cu unt. Si ideea nu-mi apartine, meritul este al unei persoane mare amatoare de paine cu pate + unt neaparat.
Asadar, luam 500gr de ficat (eu am vrut sa fie de curcan, si asa a fost) si le fierbem in apa cu sare pentru 20 de minute. Scurgem ficatul de apa si-l lasam putin la odihnit, la racoare ar fi ideal. Curatam ceapa si usturoiul si le taiem marunt. Incingem intr-o tigaie teflonata cele doua linguri de ulei si calim ceapa cu usturoiul pana devin moi si sticloase.
Punem ficatul in blender impreuna cu ceapa si usturoiul si mixam pana obtinem o pasta fina. Adaugam lingura de smantana, sare si piper dupa gust si mai mixam putin pana la omogenizarea completa. Pasta de ficat nu trebuie sa fie foarte moale, si chiar daca de obicei pun mai mult unt sau smantana, acum am lasat-o asa pentru a putea fi intinsa si, mai important, pentru a putea intinde untul peste ea, fara sa fie riscul sa ne inpotmolim cu cutitul in pasta :P
Untul il scoatem de la rece si-l lasam sa ajunga la o consistenta numai buna de intins pe paine.
Pentru a obtine rulada ne ajutam de o bucatat de hartie de copt de dimensiuni 20/30. Intindem pasta de ficat uniform, fara sa ajungem pana la margini iar peste ea punem untul moale si incercam sa-l uniformizam pe toata suprafata. Presaram marar/patrunjel tocat marunt si incepem sa rulam pe latura mai mica. Dam rulada la rece.
Am servit rulada cu paine proaspata facuta in casa. Stiu ca lipseste painea din poza, dar asta e pentru ca a trecut asa repede,impreuna cu jumatate din rulada...ca nici n-am observat decat in momentul in care sa fac pozele :D Dar va imaginati voi o paine proaspata, aburinda, peste care intindem din abundenta dintr-un pate de casa delicios.
Pofta buna!