Este o prajitura fina, delicioasa si ideala pentru multe ocazii speciale, sarbatori sau doar ca sa va satisfaceti pofta de ceva dulce si bun!
Pentru blatul de rulada:
Pentru crema caramel:
Blat:
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.
Separam albusurile de galbenusuri.
Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cu cat sunt mai bine batute albusurile cu atat este mai pufoasa rulada.
Galbenusurile le amestecam cu cele 8 linguri de zahar si le frecam pana devin crema.
Amestecam apoi albusurile cu galbenusurile crema si treptat cu faina si esenta de vanilie.
Omogenizam bine cu mixerul cateva minute.
Punem in tava hartie de copt, apoi aluatul.
Tava o introducem la cuptorul preincalzit, foc mic.
Nu deschidem usa cuptorului decat dupa primele 10 minute.
Verificam ca blatul sa fie doar usor rumen pe fund, nu trebuie sa devina crocant.
In general dupa 15 minute blatul este la consistenta perfecta si il putem scoate din cuptor.
Il desprindem usor de hartia de copt, apoi il asezam pe un prosop curat, usor umed, din bumbac.
Rulam blatul cu grija sa nu se rupa la margini si lasam in prosop cateva minute.
Crema:
Este mai bine sa pregatim crema caramel inainte de a ne apuca sa preparam blatul, fiindca asa are timp suficient sa se raceasca si sa se intareasca.
Intr-un vas cu fund dublu am pus zaharul si l-am lasat pe foc mic, amestecand din cand in cand pana s-a topit si a devenit lichid.
Nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se topeasca uniform.
Am adaugat untul si am amestecat din nou pana la omogenizare.
Intr-un bol am amestecat faina cu cateva linguri de lapte.
Cand untul s-a topit complet, am adaugat laptele, esenta, zaharul vanilat si apoi amestecul de faina si lapte in fir subtire, omogenizand cu un tel in permanenta ca sa nu faca cocoloase.
Am lasat pe foc mic pana cand amestecul a devenit consistent.
Am pus apoi crema la racit si am folosit-o in rulada cand a fost complet rece si intarita.
Asamblare rulada:
Tot cu ajutorul prosopului, readucem blatul la forma initiala, asezam uniform crema caramel si rulam din nou, presand usor rulada cu mainile.
O punem in alt prosop, nu umed ci uscat si o pastram asa cateva ore inainte de servire. Evitam astfel sa se intareasca blatul.
Este foarte pufoasa si usor de taiat cu un cutit umed, ca sa nu se lipeasca de el crema.
1
Pentru o rulada mare, eu folosesc de obicei 8 oua si pastrez proportia la numarul de linguri de zahar si faina
2
Tava mea are: 32 x 35 cm