Reteta de baza pentru risotto e asta: o ceapa, 2 catei de usturoi si 2-3 tulpini de telina se calesc in 2 linguri de ulei de masine si 25g de unt.
Separat incalziti 1L de supa de pui. Daca aveti facuta in casa, va felicit. Daca nu, dizolvati intr-un litru de apa fierbinte 2 cubulete de supa de pui
Adaugati la ceapa&co 300g de orez, lasati 30 de secunde, amestecand in continuu. Dupa ce orezul devinde translucid, stingeti cu 100ml vin alb. Lasati sa scada vinul (cateva minute), adaugati sare si piper, micsorati flacara si incepeti sa adaugati supa - cate un polonic odata.
Continuati sa adaugati cate un polonic de supa, pe masura ce scade lichidul, mestecand din cand in cand. O sa dureze cam 15-20 de minute. Orezul trebuie sa fie cremos, dar nu prea moale.
Stingeti focul, si adaugati cam 50g de unt si o mana buna de parmezan ras, si acoperiti cu un capac.
Acum, sa va povestesc despre pangrattato: Va trebuie miezul de la doua felii de paine, sfaramitat, 5-6 nuci taiate marunt, fulgi de ardei iute, coaja de la o lamaie si 1 catel de usturoi tocat marunt, sare si piper.
Rumeniti cateva secunde usturoiul intr-o lingura de ulei de masline, apoi adaugati nucile. Dupa inca 30 de secunde, adaugati painea, coaja de lamaie si fulgii de ardei iute.Rumeniti cateva minute, pana totul devin crocant si auriu.
Puneti risotto-ul in farfurii si presarati cu pangrattato.