Pentru Reteta de cremsnit cu blat de nuca la mijloc m-am inspirat de la Iuliana Florentina Avram - Retete fel de fel- am avut intentia sa schimb faina din crema cu amidon, dar n-am facut-o, desi preferam sa fac asta, data viitoare asa o sa fac. La blat am folosit o tava cu dimensiunile de 25/35 cm, foile din aluat foitaj le-am intins cat tava de la aragaz si apoi le-am decupat la dimensiunile blatului cu nuca.
Ingredientele pentru aceasta reteta sunt: foietaj, oua, nuca, zahar, faina, pesmet, lapte, unt.
Iata cum se prepara Reteta de cremsnit cu blat de nuca la mijloc
Foi din aluat foitaj : Am lasat la dezghetat aluatul, apoi am intins prima foaie si am asezat-o in tava tapetata cu hartie de copt si am intepat-o cu furculita, am folosit tava de la cuptor. Am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, am copt-o cateva minute pana a inceput sa se rumeneasca usor. Am scos foaia din cuptor si al lasat-o sa se raceasca, Am procedat la fel si cu a doua foaie.
Blat: Am folosit o tava cu pereti detasabili, dimensiuni 25/35 cm. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si zeama de lamaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. La final am incorporat cu miscari lente de jos in sus nuca macinata. Am pus compozitia in tava si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 30-35 min. Am scos tava din cuptor si am lasat sa se raceasca bine blatul.
Crema : Intr-un castron de inox am pus galbenusurile, sarea, zaharul si coaja de lamaie, am mixat bine, apoi am adaugat faina si un pic de lapte rece si am amestecat bine. Restul de lapte l-am infierbantat si apoi l-am adaugat peste amestec. Am mixat energic, apoi am pus castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana a inceput sa se ingroase transformandu-se intr-o budinca. Am luat castronul de pe baia de abur, am adaugat esenta de vanilie, am acoperit castronul cu folie alimentara si l-am lasat sa se raceasca bine. Untul la temperatura camerei l-am mixat bine, apoi am incorporat budinca racita, putin cate putin, pana am obtinut o crema spumoasa.
Asamblare : Am taiat foile din aluat foitaj la dimensiunea blatului. Am asezat prima foaie de aluat foitaj in tava cu pereti detasabili, am intins jumatate de crema, apoi am asezat blatul de nuca, peste blat am intins restul de crema si am asezat adoua foaie de foitaj. Peste prajitura am pus o hartie de copt am asezat un fund si o greutate care sa se aseze uniform pe toata suprafata prajiturii, am lasat prajitura cateva ore, era bine daca o lasam pana adoua zi, dar timpul ma presa, asa ca am taiat-o dupa cateva ore, cu ajutorul unui cutit zimtat. Am presarat zahar farin peste prajitura portionata.
Vezi si reteta de Cremsnit Duo