O reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc, cum se manca pe vremuri.
In ziua de astazi nu prea gasesti creier proaspat doar daca ai noroc sa cunosti o macelarie buna.
Nu cunosc de ce ii zice “ Creier macelaresc “ si de unde vine denumirea, desi denumirea oarecum e sugestiva.
Ingrediente necesare pentru Reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc
Cum se face Reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc
Creierul curatat de pielite il lasam in apa, sare si otet pentru minim o ora, apoi il lasam la scurs intr-o strecuratoare.
Intr-o tigaie se adauga uleiul si cand s-a incalzit suficient se prajesc bucatile de creier pe ambele parti pana la culoarea aurie, se scoate pe un platou separat.
Adaugam ceapa in uleiul ramas, daca mai trebuie completat mai adaugati o lingura de ulei.
Cand ceapa incepe sa rumeneasca usor, adaugam ardeiul gras,se lasa sa elibereze aroma de ardei (2-3 minute) apoi se adauga cuburile de rosiil. Se calesc usor la foc mic inca 2-3 minute.Se adauga bucatile de creier peste legume ,fara sa amestecam.. Peste ouale batute se adauga laptele se amesteca,se adauga piper si sare si se toarna in tigaie peste creier si legume.
Puteti adauga si patrunjelul ( eu l-am preferat la sfarsit)
Se acopera cu capac si se micsoreaza flacara pana la minim.
In 5-6 minute incercam pe marginea tigaii daca se desprinde oul,apoi cu ajutorul unuei farfurii intoarcem turta, si o adaugam incet pe partea cealalta nefacuta in tigaie lasam sa rumeneasca cam 4-5 minute la foc mic .
Cu ajutorul platoului in care v-om servi creierul raspurnam tigaia si v-a reiesi o turta rumena si uniforma.
Daca vi se pare mai elaborata tehnica rasturnarii,puteti sari peste acest pas.
Se adauga patrunjelul proaspat tocat marunt.
Se serveste cu salata dupa plac sau muraturi.
Eu am servit cu salata de ridichi si ceapa verde.
Pofta mare!
Recomandam si reteta de Creier Pane
1
Preparatul se gateste la foc mic
2
pentru a-i da nota si mai haiduceasca ,puteti adauga si ardei iute tocat fin,cantitatea o echilibrati dupa cum va place.
3
Acoperiti cu capac astfeli oul se va gati uniform.