Reteta de ciorba de cartofi cu smantana

de vasimur in Ciorbe, 3 Oct 2023 | 4343 vizualizari

 

Bunica mea avea vaci cu lapte așa că laptele, brânza și smântâna erau din belșug și nu lipseau de pe masă. Mai ales în vacanțe, ne adunam la ea în bătătură, vreo 7-8 nepoți și cum ne plăcea foarte mult ciorba de cartofi cu smântână, era nevoită să facă o oală foarte mare. De obicei eu fac o oală de vreo 5 l de ciorbiță de cartofi, cu multă smântână, pentru că așa îmi place!
 Pentru Reteta de ciorba de cartofi cu smantana avem nevoie de urmatoarele ingrediente: cartofi, morcov, patrunjel, telina, rosii, ceapa, usturoi, smantana.
 

 

INGREDIENTE

  • Ingredientele pentru Reteta de ciorba de cartofi cu smantana
  • 7-8 cartofi mai mari
  • 2 rădăcini morcov
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 țelină mică (opțional)
  • 2-3 roșii sau suc de roșii (opțional)
  • 1-2 cepe
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 3-4 căței de usturoi
  • 500-600 ml smântână, mai grasă
  • 1 lingură de făină (opțional)
  • 4-5 l de apă
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • boia de ardei dulce/iute, după gust (opțional
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de ciorba de cartofi cu smantana:

Iata cum se prepara Reteta de ciorba de cartofi cu smantana

M-am decis la varianta light, adică dietetică și fără prăjeli, dar am să vă prezint în paralel și varianta cu ceapa și roșiile prăjite în ulei.

Punem oala cu apă la fiert, cu puțină sare. Între timp curățăm și spălăm bine legumele.

Morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele, îi tocăm mai mărunt sau îi dăm prin răzătoarea mare, după preferință! Țelina o tocăm mărunt, cubulețe. Punem legumele în oală, la fiert.

Tocăm capa mărunt, usturoiul feliuțe sau îl pisăm, iar roșiile pătrățele, nu prea mari.

Observație: În acest momen, dacă dorim, putem să călim ceapa (în 4-5 linguri de ulei, încins în prealabil), nu mult, doar până ce se înmoaie. Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm roșiile tocate mărunt (sau suc de roșii) și lăsăm la foc mic, cam 4-5 minute.

Curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem cubulețe de mărimea dorită, după care îi punem în oala în care legumele deja sunt aproape fierte. Tot acuma adăugăm ceapa împreună cu roșiile. Usutoiul o să-l adăugăm la sfârșit, pentru un plus de savoare.

Observație: Dacă am ales să călim ceapa și roșiile (sau sucul de roșii), le vom pune cu tot cu uleiul în care le-am prăjit și lăsăm să fiarbă.

În smântână, eu obișnuiesc să pun o lingură de făină albă. Fac un fel de îngroșeală cum îi spun unii. Omogenizez compoziția ca să nu aibă cocoloașe, adăugând câte puțin din apa în care fierb legumele, până când se subțiază, ca un scrob de clătite.

Observație: Când faceți îngroșeala, puteți să puneți apă rece, nu neapărat din cea în care fierb legumele.

După ce cartofii au fiert (verificăm înțepând cu o furculiță), adăugăm smântâna și usturoiul tocat mărunt sau pisat și mai lăsăm câteva clocote.

Observație: Dacă este nevoie, se mai poate adăuga apă, de preferință fierbinte și se mai lasă puțin pe foc.

Oprim focul, condimentăm cu sare, piper, boia, iar deasupra presărăm pătrunjel verde tocat mărunt. Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile

Poftă bună!

Vezi si reteta de Ciorba de cartofi cu costita afumata.

TIPS-URI

1

Folosiți smântână de calitate, deoarece cea din market, uneori lasă de dorit! Eu cumpăr smântână de la piață sau de la o carmangerie, unde aduc smântâna, de la o fermă.

2

Puneți cartofii la fiert, în oală, doar când celelalte legume sunt aproape fierte, ca să nu se sfarme.

3

Usturoiul puteți să-l puneți tăiat feliuțe nu doar tocat sau pisat.

4

În loc de pătrunjel verde tocat, puteți folosi mărar.

5

La servit, puteți să mai puneți smântână, dacă vă place.

6

Merge și un ardei iute, dacă doriți.

7

Cantitățile sunt orientative iar smântână puteți să puneți câtă vă place!

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de ciorba de cartofi cu smantana" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de burta cu smantana