Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor

de vasimur in Porc, 8 Feb 2020 | 4072 vizualizari

 

Varza călită cu rasol sau cu ciolan afumat este o mâncare românescă foarte gustoasă și apreciată de multă lume. Fac des acest fel de mâncare atât cu varză murată cât și cu varză dulce dar neapărat cu rasol sau cu ciolan afumat, de porc! Deoarece atât mama cât și bunica foloseau la gătit condimente pe care le aveau la îndemână, m-am obișnuit cu acestea și le folosesc, de regulă, deoarece îmi aduc aminte de gustul copilăriei. Voi puteți să vă folosiți imaginația și să asezonați/condimentați varza cu ce vă place!

 

INGREDIENTE

  • 1 rasol de porc, afumat (~1,2 kg)
  • 1 varză murată, mai mare
  • 1-2 cepe
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1-2 bucăți rădăcină de morcov
  • 1-2 bucăți rădăcină de pătrunjel
  • 1-2 roșii (opțional)
  • 200-250 ml suc de roșii
  • 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei, după gust (opțional)
  • 1 crenguță de combru uscat sau verde
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor:

Pasul 1. Având în vedere faptul că rasolul cu os fierbe mai greu, îi ia poate o oră sau chiar mai mult, vom începe cu acesta. Spălăm bine rasolul/ciolanul și-l punem la fiert, într-o oală, în apă cât să-l cuprindă. Îl fierbem până ce se desprinde carnea de pe os. Dacă e cazul mai completăm cu apă, de preferință fierbinte. Când este gata, oprim focul, scoatem ciolanul din apă, îl lăsăm să se răcorească după care îl porționăm. Nu aruncăm apa în care a fiert deoarece o parte o vom folosi!

Observație: Dacă găsim rasol/ciolan dezosat, lucrurile se simplifică. Trebuie doar să-l porționăm și putem să trecem direct la Pasul 2. 

Pasul 2. Pregătirea legumele. Clătim varza cu apă rece (dacă este prea acră, o lăsăm ca să se desăreze, cca 10-15 minute!), o scurgem/stoarcem de apă și o tăiem foarte mărunt sau fideluțe, cum ne place.  Curățăm ceapa, usturoiul și legumele și le spălăm bine. Ceapa o tocăm mărunt, usturoiul îl pisăm, pentru un plus de savoare iar roșiile le tăiem cubulețe nu prea mari. Rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință. 

Pasul 3. Sotarea legumelor. Turnăm uleiul într-o tigaie, îl incingem bine și sotăm legumele.  Călim mai întâi ceapa, 2-3 minute, până ce devine ca sticla, după care adăugăm rădăcinoasele și roșiile și le călim cam 4-5 minute. Adăugăm apoi varza tăiată mărunt și le călim împreună (fără să adăugăm apă!), cam 5-10 minute, amestecând periodic ca să nu se prindă de fundul tigăii. Punem apoi sucul de roșii, usturoiul și crenguța de cimbru și mai lăsăm câteva minute, după care oprim focul și condimentăm, după gust.

Atenție: Amestecăm din când în când și doar la nevoie punem puțină apă sau din cea în care a fiert rasolul ca să nu se prindă de fundul tigăii! 

Pasul 4. Varza călită împreună cu legumele, o transferăm într-un vas potrivit pentru cuptor. Eu am folosit un vas termorezistent, cu capac. Pe patul astfel format așezăm bucățile de rasol porționat. Completăm cu puțină apă (am folosit din cea în care a fiert rasolul), cât să-l cuprindă, punem capacul și dăm la cuptorul bine încins (pe o treaptă superioară la cele cu gaz) până ce mai scade zeama. Îndepărtăm capacul și mai lăsăm până ce se rumenește puțin după care oprim focul. Nu este nevoie să stea prea mult deoarece toate ingredientele sunt deja gătite și este nevoie doar ca să se omogenizeze gusturile și să se rumenească puțin.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Nu prăjiți prea tare varza, deoarece devine amară, dacă se arde.

2

Preparatul poate fi făcut și cu rasol proaspăt sau cu varză dulce.

3

Puteți să puneți și țelină, dacă vă place.

4

Cu rasol/ciolan dezosat, lucrurile se simplifică iar gătitul poate să dureze chiar mai puțin de 1 oră.

5

Preparatul poate fi asezonat cu orice condimente sau ierburi aromatice doriți.

6

Serviți neapărat cald, eventual cu mămăliguță, dacă vă place.

7

Puteți înlocui roșiile proaspete, respectiv sucul de roșii, cu roșii în bulion, pastă de roșii...

Daca ti-a placut reteta noastra "Rasol afumat cu varza si cimbru, la cuptor" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Varza calita cu jumari