Se combină toate ingredientele pentru sos într-o cratiță și se pune pe foc. Se aduce la punctul de fierbere, se reduce focul la mic și se lasă să se îngroașe. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.
Cu 2-3 lingurițe din acest sos, se unge somonul.
În puțin ulei de măsline, se călesc morcovii împreună cu varza și ardeiul, la foc iute, câteva minute. Se adaugă 2 1/2 linguri din sosul obținut anterior, se amestecă și se mai gătesc, la foc iute, până se inmoaie. Se scot pe o farfurie.
Se reduce focul la mediu. În aceeași tigaie, se toarnă puțin ulei de măsline. Se așează somonul cu partea cu piele în sus. Se gătește 4 minute, se întoarce și se mai lasă 5-6 minute, până când este gătit complet. Timpul de gătire variază în funcție de mărimea și grosimea bucății de somon.
Se scoate pe o farfurie.
Se ia o tortilla și se unge cu sos. Se așează fâșii de mozarella, apoi orez, apoi legumele călite, somon, alune, busuioc, fâșii de mozarella, iar deasupra, o tortilla unsă cu sos pe partea ce se va afla în interiorul quesadillei.
Se procedează la fel și cu celelalte tortilla.
Se gătesc pe un grătar până devin crocante și brânza s-a topit, apoi se întorc și se mai gătesc câteva minute.
Pentru mango, se amestecă toate ingredientele rămase.
Se servesc quesadillas tăiate în sferturi cu mango picant.