Astăzi am avut chef de ceva asiatic, așa că din seria "rețete de chinezării "vreau să vă prezint o rețetă de pui dulce-acru , rețetă pe care o știu de la mama mea.
Bineînțeles că fiind una dintre cele mai populare rețete chinezești există o rețetă clasică pentru sosul dulce acru care se face în casă și este un amestec din zahăr, oțet, pastă de tomate și suc de ananas.
Dar pentru că reușita acestui sos lasă de dorit câteodată (cel puțin la mine în bucătărie nu iese niciodată la fel), la raionul de chinezisme în orice supermagazin veți găsi sos dulce acru gata preparat.Totul e aranjat, să-i dăm bătaie.
In primul rând curățați legumele și tăiați-le fâșii nu foarte subțiri. Încercați sa le tăiați cam de aceeași dimensiune cu cele de pui ( arată mai bine în farfurie) .
Încingeți bine niște ulei de măsline în tigaie( de preferat wok)și cu mișcări rapide adaugați legumele și dați la foc iute.Mișcând permanent wok-ul se asigură uniformitatea temperaturii şi astfel legumele noastre nu se ard. În vreo 3-4 minute se vor călii frumos fără sa-și piardă din calități şi nici nu ne mai pun stomacul în dificultate! Scoatem legumele într-un vas termorezistent , iar în sosul care s-a format în wok adaugăm puiul , pe care îl prăjim exact în aceeași manieră în care am făcut cu legumele.
Când puiul este gata , se adaugă puțin sos de soia, apoi se pun și legumele călite.Nu uitați de mișcarea continuă a wok-ului. Se adaugă apoi sosul dulce acrișor.De preferat a se gusta sosul înainte și după ce l-ați adăugat în wok sa nu fie aroma prea puternică (asta pentru cei cărora nu le plac gusturile acestea la mâncăruri).Continuați mișcarea până sosurile se distribuie uniform pe legume și pui.
Si cam asta este tot.Se servește pe un pat de orez.
Pentru iubitori de pui cu alune. Atunci când căliți legumele mai puteti adăuga în wok și vreo 200 gr alune fără coajă, neprăjite si nesărate. O nebunie de arome!