"Poulet crapaudine" , pui crapaudine este una din clasicele retete care le-am invatat la scoala de bucatari la cursul de decupat carnea de pui. Tehnica este folosita si pentru porumbei, prepelita si alte zburatoare iar numele este dat de forma decupajului care il face sa semene la final cu o broasca "crapaud" si este o reteta destul de raspandita datorita timpului redus de preparare si faptului ca se poate face puiul la gratar (sa va amintiti reteta la vara). Asezonarea lui este diversa cele mai cunoscute sunt reteta de pui crapaudine portughez cu condimentul piri-piri, vin sec, paprika, sau variantele picante cu arome puternice care merg perfect pentru un gratar vara.
Tehnica de preparare a puiul si zburatoarelor crude ramane aceeasi, se parleste puiul in prima faza, se spala si se sterge bine mai apoi. Pentru decuparea in crapaudine se asaza puiul cu pieptul in jos si se incepe decuparea spatelui din spatele pulpei cu o incizie lunga facuta sau cu un cutit scurt de dezosat sau cu o foarfeca speciala pentru carne. Dupa ce incizia este dusa pana sus se procedeaza la fel si de cealalta parte astfel incat la urma spatele puiului este complet eliminat. Se scoate si sternul ramas si dupa aceea se intoarce puiul cu pieptul in sus si se aplataziseaza, in mai putin de 5 minute avem puiul crapaudine.
Pentru condimentare am folosit cel mai bun amestec de condimente, respectiv acela facut proaspat de noi , diverse arome si condimente rasnite impreuna cu o lingura buna de sare de mare bruta este imbatabil si este sanatos pentru ca stiti exact ce contine.
Intr-un mojar am pus o lingura plina de sare de mare bruta, cateva boabe de piper colorate (amestec de boabe alb, negru, rosu), am ras putina nucsoara, am pus o jumate de lingurita de cimbru uscat si o jumate de rozmarin uscat (eu folosesc numai ierburi aromatice bio si va recomand sa faceti la fel pentru ca aroma este mult mai intensa). Se amesteca si rasnesc toate impreuna si avem condimentul gata de utilizare ( puteti sa faceti ce combinatii doriti).
Pentru marinata am amestecat intr-un bol 50 ml vin alb, 100 ml suc de portocale proaspat stors si o lingura de sos de soia (care da fragezime) . Puiul se freaca bine cu condimente pe ambele parti si apoi se toarna marinata peste el si se lasa la rece (si peste noapte este excelent daca o faceti). Uleiul si mierea se vor turna direct pe pui nu se adauga in marinata.
Inainte de prajire se lasa puiul sa ajunga temperatura camerei, se pune peste el o lingura de ulei de masline si se prajeste pe gratar pe ambele parti timp de aprox 10 minute.
Dupa ce este bine rumenit se transfera intr-o tava pentru cuptor, in care am pus in prelabil o grila pentru rotisat ca sa nu stea direct in ulei si marinata, daca nu aveti asa ceva faceti un pat de morcov si ceapa taiat mare (e secretul unei rotisari corecte). Se toarna peste pui in fir subtire mierea, se adauga restul de la marinata si putin ulei de masline si se pun fulgii de ardei iute.
Se lasa la cuptor timp de 20-25 minute la 190 de grade, punand din cand in cand peste el sucul care este in tava.
Se serveste cald sau rece este extraordinar si rece si garnitura este la alegerea dvs, eu am facut un piure de cartof si usturoi copt si o salsa de rosii si castravete langa, va doresc pofta mare!
1
faceti voi amestecul de condimente proaspat rasnite
2
puiul se lasa la marinat cateva ore
3
in tava pentru cuptor se pune o grila pe care se aseaza puiul ca sa nu stea direct in ulei si sucul de prajire