De cate ori zic savarina imi aduc aminte de robotzi si de ''fraguta cu ciocolata si cu frisc-amestecata...'' :))
Reteta e a lu' Gabytzu varianta 1. A doua n-a mai apucat sa vada lumina zilei, avand in vedere ca i-am dat pe ''repeat'' =))
Se freaca bine drojdia cu o lingura de zahar, se adauga laptele caldut si restul de zahar si se amesteca pana se dizolva. Se bate bine oul cu un praf de sare, se adauga uleiul, laptele amestecat cu drojdie si faina. Se amesteca bine cu telul si se lasa la dospit cca 40 de minute acoperit cu un prosop in loc caldut.
Se preincalzeste cuptorul la 170 de grade. Se pune cate o lingura si jumatate din aluat in forme, daca sunt din silicon nu trebuiesc unse. Se mai lasa sa creasca 10 minute si se coc cca 30 de minute sau pana se rumenesc.
Se lasa sa se raceasca, timp in care se prepara siropul. Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul si se fierbe cam 5 minute. Se bate frisca spuma tare.
Se intorc savarinele cu susul in jos, se taie usor un capacel, dar nu de tot, se insiropeaza bine si se umplu cu frisca. Se poate pune motz dar eu am preferat sa le pudrez cu zahar.
Pofta buna!