Blatul
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga cele 10 linguri de gris si se amesteca energic pana cand compozitia devine cremoasa. Albusurile se bat spuma si peste ele se adauga compozitia de galbenusuri, zahar si gris. Se da la cuptor ( 200°C ) in jur de 30 min. Compozitia aceasta se potriveste pentru o tavita mai micuta (30x30 cm), pentru o tava mai mare se poate dubla cantitatea de ingrediente.
Siropul
Intre timp, se pune laptele la incalzit la foc mijlociu impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si esenta (sau coaja de portocala, care se scoate inainte de a fi turnat laptele pe prajitura). Laptele nu trebuie sa dea in fiert, ci trebuie sa fie caldut.
Dupa cele 30 de minute, se scoate prajitura de la cuptor si peste ea fierbinte se toarna uniform siropul de lapte (care se absoarbe instantaneu in blat). Se mai da la cuptor inca 5 minute.
Se lasa la racit si apoi se portioneaza, se orneaza dupa preferinte cu frisca si fructe. Se pastreaza la frigider si se serveste rece.
Aceasta prajitura este foarte usor de facut, are o aroma fina de portocale iar siropul din lapte o face sa fie deosebita, foarte gustoasa si racoritoare.