O prajitura de-li-cioa-sa si foarte aromata de la gemul de capsune. Reteta o gasiti si aici http://noiinbucatarie.ro/prajitura-marmorata-cu-gem-si-ciocolata/
Mai intai pregatim blatul: mixam albusurile spuma cu zaharul. Galbenusurile le amestecam cu uleiul ca la maioneza si le punem usor peste albusurile batute amestecand cu o lingura de lemn. Adaugam treptat si faina amestecata cu praful de copt si incorporam bine.
Separam compozitia in 2 boluri. Intr-unul dintre ele punem 3 linguri de cacao si amestecam bine.
Tapetam tava cu hartie de copt si punem intai o lingura de compozitie alba, apoi o lingura de compozitie maro si tot asa pana cand terminam.
Dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 30 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Trecem la pregatirea siropului: punem zaharul intr-o craticioara la caramelizat. Mestecam in el sa nu se arda si il lasam pana cand devine maro deschis. Turnam apa calduta si lasam la fiert pana cand se topeste tot zaharul. Cand este gata, punem esenta de rom si lasam la racit.
Insiropam blatul bine, punem gemul si apoi portionam. Ciocolata o topim, adaugam 1 lingura de ulei si cu ajutorul unei linguri sau al unui pos, facem un grilaj deasupra prajiturii.
Pofta buna!
1
Puteti folosi orice alt tip de gem sau dulceata, aromat sa fie.
2
Puteti folosi ciocolata alba pentru decor sau nuca.