Reteta este de la Gabi , si ca si orice alta reteta luata de la ea si asta este foarte foarte buna . Multumesc Gabi .
De obicei cand fac prajituri in sat , in cuptorul acela mare (incap 6 tavi) , patesc cate ceva cu ele . Cateodata ies inalte intr-o parte si foarte joase in alta parte , sau le ard sau nu le coc cum trebuie. Ei de data asta alta patanie : m-am apucat de blaturi si cand sa pun mac mi-am dat seama ca nu-mi ajunge; magazinul de langa noi era inchis, si pana la Tinca dura prea mult sa fug sa cumpar , asa ca am pus nuca de cocos . Dar a fost bun si asa .
Avem nevoie de o tava de copt de marimea foilor . O tapetam cu hartie de copt.
Primul blat: Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si cu zaharul . Batem pana cand nu se mai simt cristalele de zahar si e tare . Adaugam faina si nuca macinata , iar cu o lingura amestecam prin rasturnare de jos in sus. Turnam compozitia in tava de copt si nivelam . Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 grade si lasam sa se coaca (cam 15 minute)sau pana se rumeneste.
Al doilea blat:
Batem albusurile cu un praf de sare si cu zaharul pana cand obtinem o spuma tare. Adaugam fulgi de nuca de cocos si faina si omogenizam de jos in sus. In tava pregatita (de aceiasi dimensiune cu prima ,sau cea in care am copt primul blat dar racita ) turnam compozitia , nivelam si dam la cuptor pana se rumneste.
Crema : Galbenusurile ramase de la blaturi le amestecam cu zaharul si cu semintele din batonul de vanilie (il taiem pe lung si razuim cu lama unui cutit semintele).Punem vasul pe foc mic si amestecam pana cand se face o crema moale , ca si smantana. Lasam la racit .
Untul moale il mixam pana se face o spuma . Cu o lingura luam din crema de oua si adaugam peste unt , amestecand usor cu lingura sau cu mixerul pe viteza mica .
Acum ca avem totul pregatit putem asambla prajitura
Impartim crema in 3 parti egale . Asezam prima foaie de napolitana (de preferinta intr-o tava sau pe un platou ), punem o parte de crema si nivelam . Asezam primul blat , iar deasupra punem inca o parte de crema . Nivelam , asezam al doilea blat si ultima parte din creama . Deasupra asezam foaia de napolitana si dam la rece cu ceva greu deasupra ca sa nu se incovoaie foaia de deasupra si sa lipeasca crema de foi (eu am folosit un fund de lemn )
1
cand tataiti trebuie sa aveti un cutit ascutit bine , puneti barbatii la treaba sa ascuta cutitele :)