Iata cum se prepara Reteta de prajitura furnicuta
Blat 1
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
- Adauga faina cernuta si nuca si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura.
- Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
- Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.
Blat 2
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
- Adauga faina cernuta si macul, si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
- Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
- Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.
Crema
- Untul lasat la temperatura camerei il mixezi spuma.
- Galbenusurile impreuna cu zaharul si apa le amesteci intr-un vas cu fund dublu.
- Pui vasul pe foc si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani.
- Lasi sa se raceasca complet si adaugi esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Iei din compozitie si adaugi lingura cu lingura peste unt, mixand la treapta 1.
Asamblare
- Asezi pe tava o foaie de napolitana peste care intinzi 1/3 din crema. Urmeaza blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni), si desprinzi usor hartia de copt.
- Intinzi peste blatul cu mac 1/3 din crema apoi asezi blatul cu nuca in acelasi mod.
- Desprinzi hartia de copt, intinzi restul de crema si asezi cea de-a doua foaie de napolitana.
- Daca e cazul taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana.
Pune o greutate deasupra, sa se lipeasca crema de foi.
Portioneaza cu un cutit subtire, bine ascutit. Se taie foarte frumos.
Vezi si reteta de Alba ca Zapada