Nu-i asa ca se mai intampla sa ramana o paine mai veche? ei ce sa faci cu ea, daca inca e buna de mancat.. o prajitura :D .. merge si cu resturi de cozonac, daca mai raman dupa sarbatori..
Asadar o paine mai veche, sau cat trebuie pt tava pe care o aveti, se taie felii si se tapeteaza tava. Golurile dintre felii se umplu cu miez de paine. Din 750ml apa, 8-9 linguri zahar si 3-4 linguri cacao se prepara un sirop. Dupa ce a fiert se toarna fierbinte peste paine. Poate pare prea mult sirop dar painea absoarbe tot.
Se separa albusurile de galbenusuri. Din cele 5 galbenusuri, 6 linguri zahar, 1 l lapte, 6 linguri faina si mirodenii se prepara o crema de vanilie care se fierbe la foc mic. Se amesteca continuu, apoi se da la racit un pic dupa care se pune peste painea insiropata.
Cele 5 albusuri se bat spuma cu 5 linguri zahar ca la bezea. Se toarna peste crema de vanilie.
Acum in caietul meu de retete aveam scris ca se da la rece prajitura pt 1-2 ore.. dar nu prea ma incanta ideea de albus crud si m-am gandit sa o dau la cuptor de data asta, cam 30-40 min.. iar rezultatul arata asa:
Deci dupa preferinta ori la cuptor ori la frigider, ca gustul e bun oricum