Indiferent cum ii zice: prajitura desteapta sau prajitura inteligenta, adevarul e ca e o prajitura foarte buna. Si daca mai e si cu ciocolata e o adevarata minune!
Am facut-o de mai multe ori inspirata de rettele lui Miha sau Anastasia. Sigur ca ele sunt experte, eu doar o amatoare!
Pregatim mai intai ciocolata pe care o topim intr-o craticioara cu untul. Amestecam pana se topeste, apoi luam de pe foc si o lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu mixerul impreuna cu un praf de sare, pana obtinem o spuma tare. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga ciocolata topita impreuna cu untul, racita, esenta de vanilie si faina. Adaugam laptele cate putin, iar la sfarsit incorporam albusurile batute spuma, usor cu ajutorul unui tel.
Compozitia se toarna intr-un vas termorezistent (22 cm diametru) bine uns cu unt si tapetat cu faina. Se da vasul la cuptorul incins, la foc mic, timp de aproximativ 1 ora, pana se separa blaturile si apar mici crapaturi la suprafata blatului.
Se lasa la racit in tava, chiar in cuptorul aragazului cu usa deschisa.Dupa ce s-a racit se pune la frigider pentru cateva ore, dar cel mai bine este sa stea pana a doua zi.
A doua zi am topit ciocolata cu laptele, zaharul si untul Pentru ca vasul pe care l-am folosit are capac, a doua zi am rasturnat prajitura pe capac. Apoi am glazurat-o cu ciocolata topita, si am ornat-o cu visine din compot( pe cele din dulceata, sau cele de la congelator, le-am terminat de mult) si doua-trei linguri de frisca.
Pofta buna!
1
Daca nu vreti sa o glazurati, e foarte buna si presarata cu zahar pudra!
2
Scuzati pozele! Telefonul n-a vrut sa le faca mai bune, dar asta nu dauneaza gustului prajiturii.